I en serie artikler møter vi tungbilsjåfører under tretti år, blir litt kjent med dem, hører deres bakgrunn for yrkesvalget, hva de tror om fremtiden i transportnæringen og kanskje om de har tips til andre som vurderer dette yrket. 

Navn: Emma Wennersten 
Alder: 19 
Bor: Skien 
Jobb: Kjører kunstgjødsel for Yara 
Arbeidsgiver: Tipp Transport AS 
Sivil status: Har type, men er ikke samboer 

Emma er oppvokst på gård og vant til maskiner og utstyr fra barnsbein av.  

Med kjentfolk i Tipp Transport, var veien kort til lærlingeplass etter at hun hadde tatt lappen gjennom Opplæringskontoret.   

Tipp Transport tok godt imot henne, og hun er veldig fornøyd med både oppfølgingen som lærling og med kollegaene. I starten av lærlingperioden kjørte hun først et par måneder sammen med en erfaren sjåfør før hun ble sluppet ut på veien alene.   

 – De første turene alene var litt skumle, minnes hun. Men først og fremst var det veldig deilig og befriende. 

Fra april 2023 har Emma kjørt selvstendig og kjører i dag containerbil med kunstgjødsel fra Yara på Herøya til Grenland havn i Brevik. Hun kjenner veien godt, den er bare tolv kilometer hver vei, og hun ratter de førti-femti tonnene med kunstgjødsel rolig og trygt til kontainer-havna. Her losses containerne i påvente av at de skal sjøveien videre, og Emma plukker opp en tom container og kjører tilbake til Herøya. 

Liker lange turer 

Emma har også fått prøvd seg på lengre turer til Stavanger og Trondheim 

– Jeg liker egentlig lange turer best, og jeg sover veldig godt i bilen. Drømmen er å kjøre mer langkjøring etter hvert, og aller helst i en Scania med V8-er! Når jeg får fast bil, skal det ikke være lov med sko i bilen.  

Jeg håper jeg slipper å kjøre elektrisk lastebil på en god stund, smiler hun. 

Svart til forventningen 

Emma er veldig fornøyd med sitt yrkesvalg så langt. Selv høye forventninger til jobben er blitt innfridd. Det hun liker best er mestringsfølelsen og friheten i jobben.  

– Jeg kan i stor grad styre dagen selv, og det passer meg bra. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

GODT VALG: Allerede i første klasse på videregående bestemte Emma Wennersten seg for å bli yrkessjåfør. Det har hun ikke angret på.  Foto: Jan Egil Sandstad GODT VALG: Allerede i første klasse på videregående bestemte Emma Wennersten seg for å bli yrkessjåfør. Det har hun ikke angret på. Foto: Jan Egil Sandstad

Interesse for bil er viktig 

Emma interesserer seg for bil og har klare preferanser når det gjelder både lastebiler og privatbiler. Hun betegner jobben som sin beste hobby og mener det er viktig for trivselen at du er interessert i bilene og ikke bare i å frakte ting. 

Det er også viktig å trives i eget selskap da en tungbilsjåfør naturlig nok tilbringer mye tid alene. 

Emma sier videre at tålmodighet er viktig.  

– Jeg er nok en mye mer tålmodig og god sjåfør når jeg på jobb enn når jeg kjører min egen privatbil. I det store og hele liker jeg jobben min veldig godt, selv om stressa medtrafikanter kan være litt irriterende. 

Jenter i sjåførjobben 

Emma har kjent litt på at det ikke er helt problemfritt å være ung jente i denne jobben.  

– Det hender jeg får noen blikk og kommentarer, sier hun. Jeg føler jeg må bevise mye mer enn guttene, og jeg må bare få det til, uttrykker hun bestemt. 

– Men jeg får også mye hjelp når det er behov, kanskje mer enn en gutt ville ha fått. Så det jevner kanskje ut seg. De aller fleste jeg møter i jobben er veldig hyggelige og jeg angrer ikke et sekund på valget av yrket, sier Emma. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

TRENGER FLERE JENTER: Emma er klar på at tungbilsjåførjobben passer fint for jenter og vil gjerne ha flere jenter inn i yrket. – Vil du, så kan du, mener Emma. Foto: Jan Egil Sandstad TRENGER FLERE JENTER: Emma er klar på at tungbilsjåførjobben passer fint for jenter og vil gjerne ha flere jenter inn i yrket. – Vil du, så kan du, mener Emma. Foto: Jan Egil Sandstad

Kun én bil som gjelder 

Emma er oppvokst i en BMW-familie, og det er kun BMW som gjelder på privaten.  

– Jeg skrur gjerne på min 3-serie og tar servicen selv – kanskje med litt hjelp fra pappa. Fritiden brukes imidlertid først og fremst til å henge med venner. 

Gjerne flere jenter 

Emma er klar på at tungbilsjåførjobben passer fint for jenter og vil gjerne ha flere jenter inn i yrket. Tipp Transport har i dag fire kvinnelige sjåfører i tillegg til Emma. Disse kjører asfalt-/tippbil og containerbil, som Emma. 

 – Vil du, så kan du, mener Emma. Men hun tilføyer også at det er viktig at du har interessen. – Sjåføryrket er ikke bare et yrke, det er også en livsstil. 

Selv ser jeg for meg en lang fremtid som sjåfør, avslutter hun. Om ti år håper jeg at jeg fremdeles er sjåfør, og aller helst i en ikke-elektrisk Scania. Det må lukte diesel!