Det er Bergensavisen (BA) som skriver om dette. Nyhetsstedet opplyser at hvem som helst kan, for en tusenlapp, kjøpe seg falske førerkort på tunge kjøretøy uten å gjennomgå tilstrekkelig opplæring eller ha bestått oppkjøring eller teoriprøven. 

Flere tas årlig 

Årlig anmeldes yrkessjåfører fra utlandet som forsøker å få seg norske førerkort på bakgrunn av falske papirer. 

Regionsjef i NLF, Jan Ove Halsøy, er kjent med at det finnes en del falske førerkort i omløp. 

Han forteller til nyhetsstedet at denne utfordringen for alvor ble satt på agendaen for noen år siden da en av NLFs regionsjefer, for å teste, bestilte førerkort fra et østeuropeisk land og samtidig fikk spørsmål om å bestille personnummer knyttet opp mot det falske førerkortet. 

Farlig 

Halsøy mener at en sjåfør uten riktig kompetanse på norske vinterveier er en «tikkende bombe», som når som helst kan ende i en katastrofe med svære vogntog.  

– Uten tilstrekkelig kompetanse er det kun et tidsspørsmål før noe går galt. Kombinert med en helt annen kjørekultur, er sannsynligheten stor for at det kan oppstå stygge ulykker, sier Halsøy til BA. 

Vil fjerne useriøse aktører  

Samtidig som falske førerkort er et alvorlig problem, understreker Halsøy at de fleste utenlandske transportselskapene som opererer i Norge heldigvis tar trafikksikkerheten på alvor. Videre peker han også på at hyppige kontroller fra Statens vegvesen har gjort det vanskeligere for useriøse transportselskaper å operere i Norge. 

Ifølge BA ble det i toppårene 2014-2015 anmeldt henholdsvis 23 og 24 sjåfører for å ha forsøkt å konvertere falske utenlandske førerkort til norske. Etter disse årene sank antallet anmeldelser, men fra 2020 ble det registrert en økning igjen. I fjor ble det avdekket 23 slike forsøk.