Biogassstasjonen, bygget i samarbeid med grunneier Eiendomsspar, tilbyr både komprimert og flytende biogass for å møte den økte etterspørselen etter bærekraftige drivstoffalternativer i Norge. 

Strategisk plassering 

Biogassstasjonen på Skui er Gasums syvende stasjon for flytende biogass (LBG) i Norge og den 50. i Norden. Stasjonen er strategisk plassert vest for Oslo langs E16 og betjener logistikkbedrifter i regionen, samt tungtransporten mellom Østlandet og Vestlandet. Gasum planlegger å bygge flere biogassstasjoner innen 2025 mellom Oslo og Bergen for å støtte fossilfrie transportløsninger. 

Gasum har samarbeidet med grunneier Eiendomsspar og logistikkselskapet Gunnar Knutsen om åpningen av biogassstasjonen på Skui. Gunnar Knutsen har testet stasjonen siden august, som også har vært åpen for alle brukere i denne perioden. 

Offisiell åpning 

Onsdag var det stor åpningsseremoni, og stasjonen var fylt med over 100 gjester, bestående av bransjefolk, politikere og samarbeidspartnere. 

Ordfører i Bærum, Lisbeth Hammer Krog, sto for snorklippingen, og NLFs markedsdirektør, Kjell Olafsrud, var en av flere som holdt innlegg under åpningen. 

SNORKLIPPING: Ordfører i Bærum, Lisbeth Hammer Krog, sto for snorklippingen. Her står hun sammen med Jogeir Munkeby fra Gasum (t.v) og Christian Ringnes, hovedeier og styreleder i Victoria Eiendom og Eiendomsspar (t.h).    Foto: Gasum SNORKLIPPING: Ordfører i Bærum, Lisbeth Hammer Krog, sto for snorklippingen. Her står hun sammen med Jogeir Munkeby fra Gasum (t.v) og Christian Ringnes, hovedeier og styreleder i Victoria Eiendom og Eiendomsspar (t.h). Foto: Gasum

Stolt 

– Vi er veldig glade for å utvide vårt nettverk av biogassstasjoner i Norge. Dette er et viktig skritt for å utvikle infrastrukturen slik at det blir mulig å kjøre på biogass over hele Sør-Norge innen utgangen av 2025. Jeg er glad for å se stor interesse for biogass i Norge fra store logistikkaktører, og at det investeres i biogasskjøretøy når vi bygger infrastruktur. Ved å utvide det nordiske nettverket av biogassstasjoner, kan vi gi lokale selskaper muligheten til betydelig å redusere sine utslipp, sier Jogeir Munkeby, salgssjef for Trafikk Norge hos Gasum. 

Gjør det enklere 

Gunnar Knutsen AS har brukt biogass til sine lastebiler i tre år og har anskaffet 57 biogassdrevne lastebiler. 

– En biogassstasjon på Skui vil gjøre det enklere å transportere byggematerialer, som store mengder jord og stein, i området vest for Oslo. Til nå har vi fylt biogass på Furuset i Oslo og Yggeseth i Asker. Stasjonen på Skui vil løse mange av kapasitetsproblemene og gjøre overgangen til grønnere transport enklere i Oslo-regionen. Det er også en fordel at anlegget ligger rett ved vår base i Bærum, sier Frank Vestveit, daglig leder i Gunnar Knutsen AS. 

Redusere utslipp, drive endring 

Gasum ser økende etterspørsel etter biogass blant norske transportselskaper, som anerkjenner biogass som et kostnadseffektivt drivstoff som styrker bedriftens bærekraft. Bruk av biogass reduserer klimagassutslippene betydelig og bidrar til Norges mål om 55 % reduksjon i innenlandske CO2-utslipp innen 2030. Biogass kan redusere klimagassutslippene med over 90 % gjennom drivstoffets livssyklus sammenlignet med diesel. Biogassbransjen vurderer at biogass har potensial til å erstatte opptil 20 % av fossilt drivstoff i tungtransporten. 

I tillegg til CO2-reduksjon forbedrer biogass lokal luftkvalitet ved å redusere utslipp av nitrogenoksider og svovel. 

Innen 2027 har Gasum som mål å levere 7 terawattimer (TWh) biogass per år til de nordiske trafikk-, industri- og marinemarkedene, noe som vil redusere kundenes CO2-utslipp med 1,8 millioner tonn årlig. 

Den nye biogassstasjonen på Skui ligger på Økrisletta 1, 1340 Skui. 

Alle biogass stasjoner finner du på kartet på Gasums nettsted