NLF har allerede skrevet om at butikkhyllene i matvarebutikkene raskt gikk tomme for brød og melk grunnet snø og uvær på Sørlandet. Kanskje enda mer kritisk er at man går tom for viktige medisiner. 

Forsinkelser 

Silje Ensrud, pressesjef i Apotek 1, forteller at det har vært utfordrende med snøværet som har herjet landsdelen. 

– I de områdene som har vært mest utsatt, har det vært problemer med leveringene. Snøværet skapte utfordringer for leveransene i Kristiansand og Stavanger. Som følge av kolonnekjøring over fjellet på vei til Haugesund, førte det til at vi ble veldig forsinket med vareleveringen i disse områdene. Seks apotek fikk varene ett døgn forsinket, forteller Ensrud. 

Viktige varer 

Hun forteller at de er svært avhengige av at leveringene kommer til rett tid, da det er legemidler og kjølevarer i alle sendinger til apotek. 

– Vi har også varelevering ut fra lokale apotek til institusjoner, og disse rutene går gjerne videre mellom klokken 09:00- 10:00. Da blir også disse forsinket, forklarer Ensrud. 

Apotek 1-kjedene får vareleveranser mellom 3-5 dager i uken, men hun opplyser om at det heldigvis ikke er meldt om at de har gått tomme for viktige medisiner. 

Avhengig av lastebilen 

Ensrud bekrefter at de er helt avhengige av at lastebilene kommer frem. 

– Med unntak av åtte apotek totalt i hele landet blir alt transportert med bil. Trygg og forutsigbar transportnæring er derfor alfa og omega for oss. Grossister som selger legemidler til apotekene må som hovedregel innen 24 timer kunne levere til alle apotek - hvor som helst i landet, avslutter Ensrud. 

Sårbart 

Selv om årets vintervær på Sørlandet kanskje har vært av det mer ekstreme slaget, sier det likevel noe om hvor sårbare vi egentlig er. Forutsigbar fremkommelighet, god vinterdrift og gode og trafikksikre veier er derfor avgjørende for å få Norge til å gå rundt.