De ferske søkertallene for skoleåret 2025-26 viser en fortsatt økning i antall søkere til videregående opplæring, med totalt 210 866 søkere – en oppgang fra 207 878 året før. Særlig positivt er den jevne veksten i andelen søkere til yrkesfag, som har økt fra 43,93 % i 2018-19 til 47,56 % i 2025-26.
Dette signaliserer en styrking av interessen for praktiske yrker og arbeidsmarkedets behov. Likevel sliter enkelte fag med lave søkertall, spesielt yrkessjåførfaget.
Teknologi og industrifag
VG1 Teknologi- og industrifag (TEK) har opplevd en betydelig vekst, fra 5590 søkere i 2018-19 (6,14 %) til 8650 søkere i 2025-26 (8,63 %). Dette viser en tydelig dreining mot teknologiske yrker, drevet av arbeidsmarkedets behov og teknologisk utvikling.
Samtidig henger ikke elevtallet på VG1 TEK med på økningen i antall søkere, noe som kan tyde på at fylkene må dimensjonere skoletilbudene bedre.
Transport og logistikk
Etter flere år med nedgang, ser vi endelig en liten oppgang i antall søkere til VG2 Transport og logistikk, fra 600 i 2024-25 til 630 i 2025-26. Dette er en positiv utvikling for en bransje som er essensiell for samfunnets infrastruktur.
Likevel er det fortsatt utfordringer: VG3 Yrkessjåfør opplever en jevn nedgang, fra 478 søkere i 2018-19 til 421 i 2025-26. Dette er bekymringsverdig, da rekruttering til yrkessjårfaget er en av næringens aller største utfordringer.
Mangelen på kryssløp
NLF mener at en viktig årsak til den nedadgående trenden skyldes mangelen på fleksibilitet i utdanningsløpet.
– Etter en endring i skolereformen mistet VG2 Transport og logistikk mange søkere fra service og samferdsel, fordi elevene ikke lenger kunne velge denne retningen. NLF, Sotin, opplæringskontorene og flere skoler har i lang tid vært i dialog med Utdanningsdirektoratet for å få tilbake muligheten til å gå fra VG1 Salg, service og reiseliv til VG2 Transport og logistikk, samt fra VG1 Bygg- og anleggsteknikk til VG2 TL. Så langt uten hell, men dette vil vi fortette og arbeide med, sier markedsdirektør i NLF, Kjell Olafsrud.
Må utvide tilbudet
Trond Helge Henriksen, daglig leder i Opplæringskontoret for bil & transportfag i nord, ser også at den største utfordringen er å få søkere fra VG1 til VG2.
– Jeg er optimistisk med tanke på at søkertallene til VG2 Transport og logistikk vil fortsette å øke i takt med den økende tilstrømmingen av elever til VG1 TEK. Trenden er positiv, men utviklingen kunne vært enda sterkere dersom kryssløpene var på plass, noe som ville gjort veien inn i yrket mer tilgjengelig for flere, sier Henriksen.
Han er derimot mer bekymret for kapasiteten på førerkortopplæringen ved de11 landslinjene.
– Skoleeierne, både staten og fylkene, har ikke klart å tilpasse tilbudet i takt med den økende etterspørselen. Uten flere plasser på landslinjene vil en økning i antall elever på VG2 Transport og logistikk dessverre bare føre til lengre køer, i stedet for flere ferdigutdannede yrkessjåfører. Vi vet at flere fylker jobber for å utvide kapasiteten på VG2 Transport og logistikk, men det er avgjørende at også landslinjene styrkes for å møte behovet i bransjen, avslutter Henriksen.