Moskog næringspark ligger strategisk plassert i et sentralt transportknutepunkt i Sunnfjord kommune. Herfra kan logistikkaktører nå ut til både Oslo, Trondheim og Bergen – samtidig som lokaltrafikken i regionen får en etterlengtet mulighet til å redusere sine klimagassutslipp betydelig. Stasjonen blir også åpen for publikum. 

– Vi er svært glade for åpningen av den nye fyllestasjonen som et viktig bidrag til selskapets nettverk av fyllestasjoner på landsbasis og lokalt, sier Jogeir Munkeby, salgssjef for trafikk i Norge hos Gasum. – Moskog som logistikk-knutepunkt vil gjøre det mulig for lokale aktører å kutte utslipp fra veitransport, både regionalt og på langtransport. 

Et resultat av samarbeid 

Fyllestasjonen er en videreføring av et pilotprosjekt gjennomført i samarbeid med Grønt Landtransportprogram (GLP) og REMA. Tilbakemeldingene fra transportnæringen la grunnlaget for investeringen, og viser hvor viktig samarbeid mellom næringsliv og organisasjoner er for å realisere grønn infrastruktur. 

Anders Hustoft, transportdirektør i Rema Distribusjon Norge AS, understreker betydningen av slike initiativ: 
 – I REMA er vi opptatt av vår miljøpåvirkning, og vi jobber målrettet for å redusere utslipp. Målet vårt er å bytte ut alle egne fossile kjøretøy innen utgangen av 2026, og biogass er en viktig del av løsningen. Gasum har vist handlekraft i utbyggingen av fyllestasjoner, og Førde er et godt eksempel på dette. 

Grønt Landtransportprogram har vært en viktig støttespiller. Daglig leder Ingelin Noresjø beskriver biogasspiloten som et av de mest konkrete og vellykkede prosjektene organisasjonen har gjennomført. 

– Vi har samlet hele verdikjeden for å finne løsninger som kutter utslipp raskt, sier Noresjø. 

Et viktig bidrag til klimamålene 

Transportsektoren står for omtrent en tredjedel av CO₂-utslippene i Norge, der veitransport utgjør halvparten. For å nå de nasjonale klimamålene – som innebærer minst 55 prosent kutt innen 2030 – er det avgjørende å satse på løsninger som biogass. 

Biogass gir en utslippsreduksjon på opptil 90 prosent i drivstoffets livssyklus sammenlignet med fossilt drivstoff. Samtidig bidrar det til bedre lokal luftkvalitet, blant annet gjennom lavere utslipp av nitrogenoksider. 

Bjørn Røst Kjørmo i GLP trekker frem gjennomføringsevnen som et eksempel til etterfølgelse.

– I november 2023 samlet vi bransjen i Førde for kunnskapsdeling. Nå, et halvt år senere, står stasjonen klar. Dette viser hva som er mulig når både offentlig og privat sektor drar i samme retning. 

En del av et voksende nettverk 

Den nye stasjonen i Moskog inngår i Gasums raskt voksende nettverk langs hovedfartsårer som E39, E6, E18, Rv3 og Rv7. Ved å gjøre biogass lett tilgjengelig på strategiske steder, legger Gasum til rette for at stadig flere transportører kan velge fornybart drivstoff. 

Fyllestasjonen ligger i Moøyane 6, 6819 Førde, og er åpen for alle som vil bidra til å redusere sitt klimaavtrykk på veien.