Da Norges Lastebileier-Forbund (NLF) besøkte brøytemannskapet i februar, var bilen dessverre på verksted. 

– Vi har hatt noen startproblemer med den elektriske brøytebilen, men vi har stor tro på at dette skal fungere. Det er et spennende prosjekt, sier Johannes Måge i Statens vegvesen. 

Han peker særlig på utfordringer knyttet til lading, og at det har vært vanskelig å lade bilen raskt nok. Målet er at kjøretøyet skal kunne gå i kontinuerlig drift i opptil 22 timer. 

Et innovasjonsprosjekt i full drift 

Ladestasjon Ladestasjon

– Dette er et innovasjonsprosjekt med mange aktører involvert. Nå tester vi en standard elektrisk bil som skal operere identisk med dieselbrøyterne, slik at vi kan samle inn verdifulle data, forklarer Måge. 

Da bilen først ble satt i drift tidligere i vinter, holdt den det gående i 14 dager før den måtte på verksted, og det ble behov for å få på plass tilstrekkelig lading. Lading skjer nå fra en ladecontainer fra Elywhere, etablert ved Leiro brøytestasjon. 

Gode prestasjoner i vinterdriften 

Nå melder Statens vegvesen at bilen er tilbake i drift på riksveg 7 over Hardangervidda, hvor den har levert sterke resultater under alle typer vinterforhold. 

Viktig del av klimamålene 

Prosjektet er en del av Statens vegvesens mål om å kutte egne CO2-utslipp med 55 prosent innen 2030. Vinterdrift med tunge kjøretøy er blant aktivitetene som bidrar mest til klimagassutslipp, og elektriske brøytebiler kan spille en viktig rolle i å nå klimamålene. 

Innenfor Statens vegvesens driftskontrakter er det nå totalt 12 kjøretøy som drives med elektrisitet, og 15 kjøretøy som går på biogass. Flesteparten av disse er i byområder i lavlandet. 

Første elektriske seriebrøyter i høyfjellet 

Brøytebilen som testes er en Scania 45 R – den første serieproduserte lastebilen som brukes til høyfjellsbrøyting. Den er fullt utstyrt med fastsandspreder og bakmontert høvelskjær. 

Overgår forventningene 

Hovedkonklusjonen etter 7000 kilometers bruk er at den elektriske brøytebilen presterer bedre enn analysene og beregningene tilsa på forhånd – både når det gjelder rekkevidde, brukstid mellom hver lading og funksjonalitet. 

Det er store variasjoner i strømforbruket, avhengig av arbeidsoppgaver og snøens konsistens. Temperaturpåvirkningen har derimot vært marginal. 

Effektiv rekkevidde og ladetid 

Foreløpige analyser viser at bilen, ved blandet produksjon (brøyting, høvling og strøing), har et gjennomsnittlig energiforbruk på 20,2 kWh per mil. Dette gir en rekkevidde på 208 kilometer og 6,5 timers kjøretid – fra 100 % til 10 % batteri. 

For eksempel gir 30 minutters lading med 300 kW omtrent 150 kWh energi, noe som tilsvarer 74 kilometer ekstra rekkevidde og over to timer i økt kjøretid. 

Det er Presis Vegdrift som har hatt ansvaret for å kjøre el-brøytebilen gjennom vinteren, som en del av vinterdriften på riksveiene i Hardanger og Sogn.