NLF sendte derfor et brev til SVV, der de etterspør hvordan de vil håndtere videre oppfølging. Sammen med advokat Christian Arnkværn fra Advokatfirmaet Vectio, oppfordrer NLF alle berørte bilister til å være godt forberedt når de søker erstatning for skader på kjøretøyet i denne saken. Her får du en praktisk guide til hvordan du kan gå frem for å søke erstatning.
Hvem har ansvaret for skadene på E18?
I sitt svar på henvendelsen fra NLF har SVV ennå ikke erkjent ansvar, men de har bekreftet at de er åpne for å motta klager og har utnevnt en egen saksbehandler for å følge opp saken. Arnkværn mener at dette tyder på at SVV tar saken alvorlig, men understreker at bevisbyrden ligger hos den som fremmer erstatningskravet. Det innebærer at du som bilist må kunne dokumentere at alle kravene for erstatning er oppfylt.
Arnkværn understreker også at selv om bilister bruker veien på eget ansvar, kan man ha rimelige forventninger om at veistandarden er trygg.
– På en motorvei, der du holder fartsgrensen, skal du kunne forvente å kjøre uten å skade bilen din på grunn av feil i veien, kommenterer Arnkværn.
Hva bør du gjøre hvis du har fått skader?
Har du fått punkterte dekk eller annen skade på kjøretøyet på grunn av dårlig veistandard på E18? Her er trinnene du bør følge for å søke erstatning:
1. Dokumenter skaden grundig
Det aller første du bør gjøre etter en skade er å dokumentere alt grundig. Ta bilder av både skaden på kjøretøyet og årsaken til skaden, som for eksempel bolten som stakk opp fra veien. Bildene skal være klare og godt belyste, og det er viktig at du tar bilder fra flere vinkler. Jo mer detaljert dokumentasjonen er, desto sterkere er saken din.
2. Samle relevant dokumentasjon
I tillegg til bilder bør du samle annen relevant dokumentasjon som kan styrke saken din:
- Kart som viser hvor skaden skjedde
- Logg for bompasseringer, som kan bevise at du har kjørt på veien på det aktuelle tidspunktet
- Kvittering fra bergingsselskap eller verksted, dersom du har fått hjelp til å reparere skaden
3. Beskriv hendelsen tydelig
Skriv en kort, presis og tydelig beskrivelse av hva som skjedde. Inkluder detaljer som:
- Tidspunkt for hendelsen
- Sted (eller nærmeste sted) der du fikk skaden
- Hvordan du oppdaget skaden på kjøretøyet
Jo mer konkret du kan være, desto lettere blir det for Statens Vegvesen å vurdere om de kan holdes ansvarlige.
4. Vurder nøye om du skal ta saken via forsikringsselskapet.
Høy egenandel og dårligere skadehistorikk er momenter som taler mot å bruke forsikringen i akkurat denne saken.
5. Send inn kravet til Statens Vegvesen
Når du har samlet all dokumentasjonen, kan du sende inn kravet ditt direkte til Statens Vegvesen. Du kan sende det via e-post til: firmapost@vegvesen.no.
Hva skjer hvis SVV ikke tar ansvar?
Dersom SVV mener du ikke har krav på erstatning for skadene, kan du vurdere å ta saken videre med hjelp fra advokat. Du kan også kontakte NLF for bistand og råd om hvordan du bør gå videre.
Har du allerede sendt inn krav?
Hvis du allerede har sendt inn krav, vil SVV behandle saken din. Det kan hende at det mangler dokumentasjon, men i så fall vil de ta kontakt med deg for å få inn det som mangler.