Vinterens største eventyr, eller Kjetting NM, går av stabelen hos Volvo Truck Center, Gardermoen den 3. mars. Her skal dyktige yrkessjåfører briljere med sine ferdigheter som er livsnødvendig å mestre på vinterføre.  

Kjetting NM arrangeres for andre gang av Norges Lastebileier-Forbund (NLF), Flom Kjetting og SOTIN sammen med samarbeidspartnerne Scania og Volvo. 

Fra 1. november er det påbud om å ha kjetting med seg i lastebilen. Det hjelper derimot lite å ha det med, dersom du ikke klarer å legge dem på. Heldigvis er de aller fleste norske yrkessjåfører gode til å legge på kjetting, men under Kjetting NM får du treffe landets råeste og dyktigste yrkessjåfører. Her skal seks lærlinger og seks proffe sjåfører kjempe om norgesmestertittelen og konkurrere om å være den raskeste til å legge kjetting på dekkene. 

Du kan følge Kjetting NM live fra Lastebil.no på fredag ved å klikke på denne linken.  

Kjettinghelter 

– Alt ligger til rette for at både deltakere og publikum får en opplevelse for livet. De tolv deltakerne i Kjetting NM har kommet videre etter kvalifiseringsrunder sammen med hundrevis av andre. De er derfor kjettinghelter allerede, forteller Øivind Aksberg, som sitter i kjettingkomitéen og jobber som opplæringskonsulent i Opplæringskontoret for service og samferdsel (OSS)  

Han mener Kjetting NM er viktig for å oppnå et positivt syn på bransjen og å øke yrkesstoltheten blant yrkessjåførene ved å ha en litt annen innfallsvinkel til kjettinger og trafikksikkerhet.  

– Jeg er helt sikker på at arrangementer som dette fører til at flere får lyst til å bli yrkessjåfør, sier Aksberg. 

ET FLOTT ARRANGEMENT: Øivind Aksberg, som sitter i kjettingkomitéen og jobber som opplæringskonsulent i Opplæringskontoret for service og samferdsel (OSS), gleder seg til en spennende dag med mange gode kjettinghelter.  Foto: André Kjernsli ET FLOTT ARRANGEMENT: Øivind Aksberg, som sitter i kjettingkomitéen og jobber som opplæringskonsulent i Opplæringskontoret for service og samferdsel (OSS), gleder seg til en spennende dag med mange gode kjettinghelter. Foto: André Kjernsli

Spektakulært show 

Det hele braker løs klokken 10:00 og det blir show, det blir store biler og ikke minst blir det en råtøff konkurranse der trafikksikkerheten er i førersetet.  

Mat og drikke vil bli servert av kokkelinja ved Nannestad videregående skole og en 50 kvadratmeter storskjerm gjør at alle får bra utsikt til konkurransen.  

Videre er det trolig få som er bedre til å lede det hele enn programleder og entertainer, Jan Erik Larssen, kjent for sin smittende latter, treffende kommentarer og enorme bilinteresse.   

Trafikksikkerhet 

Dessverre ble 2022 et dystert år med tanke på trafikkskadde og drepte i trafikken. Kjetting NM er i så måte et svært godt tiltak for å rette søkelyset mot trafikksikkerhet.  

NLF har alltid satt trafikksikkerheten først, og arbeider jevnt og trutt med denne tematikken på mange felt.

– Konkurransen fikk mye oppmerksomhet i fjor og det er veldig mange som har forsøkt å kvalifisere seg til årets norgesmesterskap. Det er tydelig at Kjetting NM skaper entusiasme, og det er derfor med glede at vi gjentar denne suksessen i år, sier markedsdirektør i NLF, Kjell Olafsrud.  

Flom Kjetting er også gladelig med nok et år.  

– For oss er det viktig å støtte opp om Kjetting NM fordi kjetting er en sikkerhetsfaktor i trafikkbildet. I tillegg er det viktig at det rekrutteres nye yrkessjåfører, og dette er en god måte å vise frem bransjen på. Alle sjåfører og brukere av kjetting skal føle seg trygge på at de kan legge dem på. Med dette arrangementet mener jeg at det bidrar til å senke terskelen for å benytte kjettingene. Gjennom liv og røre, og ved å ha det gøy sammen, viser vi at det ikke er vanskelig å legge på kjetting, sier Ingunn Flom, daglig leder i Flom Kjetting.  

Du kan følge Kjetting NM live fra Lastebil.no på fredag ved å klikke på denne linken.  

VIKTIG FOR REKRUTTERINGEN: Ingunn Flom, daglig leder i Flom Kjetting, mener Kjetting NM er en god måte å vise frem bransjen på i tillegg til å være en god rekrutteringsarena. Foto: Elisabeth Nodland VIKTIG FOR REKRUTTERINGEN: Ingunn Flom, daglig leder i Flom Kjetting, mener Kjetting NM er en god måte å vise frem bransjen på i tillegg til å være en god rekrutteringsarena. Foto: Elisabeth Nodland

– Blir aldri utlært 

Som fagarbeider i yrkessjåførfaget må man øve på mange ulike ferdigheter. Legge på kjettinger er en av mange slike ferdigheter.  

– Kjetting NM er viktig for å inspirere både lærlinger og erfarne folk til å øve. Man blir aldri utlært. Jeg forventer at det blir en spennende, inspirerende og morsom dag både for deltakere, tilskuere og arrangører, sier Aksberg. 

Han er også utrolig glad for alle sponsorer som bidrar og stiller opp får å få gjennomført arrangementet.  

– Det er rørende vakkert at bransjen samarbeider så godt om Kjetting NM, avslutter Aksberg. 

Konkurransen starter klokken 10:00 og avsluttes klokken 13:00. Det garanteres et spektakulært show og god stemning for både store og små.