Det betyr at de som faller inn under denne kategorien må ha HMS-kort. Dette gjelder både ansatte sjåfører og selvstendige næringsdrivende uten ansatte. Målet med den nye forskriften er å bidra til et tryggere, mer oversiktlig og seriøst arbeidsliv i transportbransjen  

Driver du med annen type virksomhet og bare transporterer egne varer – for eksempel til og fra lager eller butikk – omfattes du ikke av kravet. Men det forutsetter at transporten er en støttefunksjon til hovedvirksomheten, at det er egne ansatte som kjører, og at kjøretøyene eies eller leies av virksomheten. 

Forskriften er fastsatt av Direktoratet for arbeidstilsynet og er et viktig steg for å styrke kontrollen med aktører i bransjen og sørge for at arbeidstakere har ordnede forhold. 

Hva er HMS-kort, og hvem må ha det? 

HMS-kortet er en form for identifikasjon som viser at du jobber i en virksomhet som følger arbeidsmiljølovens krav. Kortet skal bæres synlig og kunne vises fram ved kontroll. 

Både ansatte og innehavere av enkeltpersonforetak uten ansatte må ha HMS-kort hvis de driver med transport som omfattes av forskriften. Kortet kan vises fram til Arbeidstilsynet, politiet, Statens vegvesen, bestillere eller verneombud. 

Slik bestilles kortet 

Det er virksomheten som har ansvar for å bestille HMS-kortene. Kortet bestilles via en kortutsteder som er godkjent av Arbeidstilsynet. Før bestilling må virksomheten gjennomføre en identitetskontroll. 

Gyldighet og plikter 

Et HMS-kort er gyldig i to år. Hvis arbeidsforholdet avsluttes, eller den næringsdrivende legger ned virksomheten, blir kortet ugyldig – også selv om det ikke har gått to år. Ugyldige kort skal makuleres. Hvis kortet blir mistet eller stjålet, må det meldes inn så snart som mulig. 

Brudd kan gi straff 

Dersom man unnlater å skaffe seg HMS-kort eller ikke følger forskriften, kan det føre til straffereaksjoner. Dette er hjemlet i arbeidsmiljøloven og gjelder både for arbeidstakere og selvstendige næringsdrivende. 

Hvorfor innføres kravet? 

Formålet med HMS-kortet er å bidra til et ryddigere og tryggere arbeidsliv i transportnæringen. Det skal gjøre det lettere å identifisere hvem som utfører transportoppdrag, og sikre at både arbeidstakere og selvstendige opererer i tråd med lovverket. Samtidig gir det myndighetene bedre mulighet til å føre kontroll med aktørene i bransjen. 

 

Fakta: 

  • Trer i kraft 1. januar 2026 
  • Gjelder transport av andres varer med kjøretøy ≤ 3 500 kg (elbil ≤ 4 250 kg) 
  • Omfatter både ansatte og selvstendige uten ansatte 
  • HMS-kortet skal bæres synlig og kunne vises ved kontroll 
  • Brudd kan straffes etter arbeidsmiljølovens regler