Forenklet Forelegg

Etter at EU direktiv åpnet for at man kunne tenne kurve/-tåkelys sammen med nærlyset, førte dette til en eksplosjon av feil bruk av lys. Vegdirektoratet ser ingen annen mulighet enn å forandre ”Forskrift om forenklet forelegg i vegtrafikksaker”. Dermed vil det kunne ilegges forenklet forelegg for unnlatt omkopling til parkeringslys ved stans eller parkering, feil bruk av kurve/-tåkelys, feil bruk av fjernlys, manglende bruk av godkjent kjørelys og feil bruk av tåkebaklys.
Det foreligger også forslag om endring av ”Forskrift om gebyr for visse overtredelser av vegtrafikklovgivningen”. Uansett om man får gebyr eller forenklet forelegg, vil det i fremtiden koste penger hvis man ikke følger reglene og blender sine medtrafikanter.

Mer synlige

Forskriftsendringene fører også til at man kan gjøre de norske vogntogene mer synlige i trafikken enn det som EU bestemmelsene tillater. Etter massivt trykk fra bransjen og ikke minst Norges Lastebileier-Forbund, tillates det nå igjen hvite/røde markeringslys langs siden på norske trailere. Også høyt plasserte blink/brems/baklys vil bli tillatt, og er et viktig skritt i mer trafikksikker retning enn det som EU direktivene legger opp til.

Les forslag til forskriftstekst