Bruno Saba er fra Italia. Han er gift og er sjåfør i en medlemsbedrift hos NLFs italienske søsterorganisasjon, Confetra. Han har kjørt internasjonalt i noe over ti år.

Noe skjer i tunnelen!
Den 24. oktober i fjor var Saba underveis i lastebilen i retning Italia, gjennom St. Gotthard tunnelen i Sveits. Omtrent en kilometer før sydenden av tunnelen la Saba merke til en lastebil i motgående retning, som skjente fra side til side i veien. Plutselig traff den veikanten og skjente over i Sabas kjørebane. Saba bremset så hardt han torde, men den andre lastebilen kom brasende rett mot ham. I siste liten greide Saba å kjøre over i motsatt kjørebane. Dermed unngikk han frontkollisjon. Men de to lastebilene traff likevel hverandre på en slik måte at begge ble stående og blokkere veien. Dørene i Sabas lastebil lot seg ikke åpne, så han klatret ut av vinduet. Da fikk han se at det lekket diesel ut fra tanken.

Kjør ikke inn!
Denne dagen var lasten hans bildekk, og han var klar over at de lett kunne ta fyr. Men Saba hold hodet kaldt og satte i gang med å stoppe andre biler, som var på vei mot tunnelen, slik at ikke ulykken skulle bli enda større. Deretter gikk han til sydenden av tunnelen og sørget for at ikke flere biler kjørte inn i tunnelen, hvor det hadde brutt ut brann. Etter IRUs oppfatning, var det hans resolutte og modige handlemåte som hindret at flere mennesker unnslapp den store ulykken i St. Gotthard tunnelen, hvor 11 mennesker mistet livet.

Personbil mot lastebil
Walter Lehmann er fra Sveits. Han er gift og er lastebileier, som selv sitter bak rattet. Han er medlem av ASTAG, vår sveitsiske søsterorganisasjon. Han har kjørt i noe over tretti år. Den 6. mars 2001 kjørte han på A1 motorveien i Sveits i retning Zurich, da han var vitne til at en personbil i motgående kjørefelt kolliderte med en lastebil, som den prøvde å passere.

To skadde i brennende vrak
Personbilen ble smadret i kollisjonen, og det brøt ut brann. Inne i bilen satt to sterkt skadede personer. Lehmann stoppet lastebilen, rev til seg brannslukkeren og løp over til vraket, hvor han greide å slukke brannen. Dette reddet livet til de to passasjerene. Etterpå greide Lehmann, sammen med tre andre, å få de skadede ut av bilen. Walter Lehmann ble også tildelt æresbevisningen "Chevalier de la route", som på norsk betyr "landeveiens ridder" av den sveitsiske organisasjonen BPA.

Kjenner du en norsk helt?
Grand Prix d’Honneur blir delt ut hvert år av IRU. Prisen går til yrkessjåfører, som har vist spesielt heltemot i forbindelse med ulykker eller andre dramatiske hendelser i trafikken. Hvis noen av våre lesere kjenner til en slik heltedåd her i Norge, kontakt oss. Vi hjelper til med en søknad om prisen.