Sverige vil satse stort på fotobokser for å begrense antall ulykker forårsaket av for høy fart på svenske veier. Fra årsskiftet vil antallet kameraer langs svenske veier fordobles fra dagens 170 til 340 fotobokser og i alt vil 53 veier bli bevoktet på denne måten.

Mangler ressurser
Det eneste problemet for svensk politi er mangel på ressurser til å bytte ut filmene, og dette fører til at bare ett av 10 kameraer skal være i drift og bare én time per døgn. Politiet i Sverige mener at denne løsningen likevel vil ha en effekt, fordi bilistene ikke vet hvilke fotobokser som er i drift og hvilke som ikke er det. Motivet for å installere fotobokser er heller ikke for å skaffe flere kroner i statskassen, men mer av sikkerhetsmessige årsaker.

Avskrekking viktigst
Bøtene betraktes som en sekundær bieffekt.I fjor ble 130 000 bilførere bøtelagt for fartsovertredelser i Sverige, men bare 3 000 ble straffet etter at de ble fanget opp av radarkameraer. I første halvår ble bare 1600 bilførere bøtelagt av de 2 629 som ble fotografert.

Gjemmer seg
Problemet for politiet er å klare å identifisere bilførerne på de bildene de har tatt av fartsovertredere, noe som førte til at omkring halvparten av alle registrerte slapp å bli bøtelagt. Politiet har oppdaget at så snart en bilfører blir klar over at det er risiko for å bli fotografert, dekker sjåføren ansiktet med hender eller klær. Det har også ofte vært vanskelig å identifisere personene på grunn av dårlig billedkvalitet. Ifølge svensk lov må bilder som brukes til å bøtelegge personer være så skarpe at identifikasjonen kan skje uten at det er noen som helst tvil om hvem sjåføren er.

Senker farten
En analyse foretatt av Svensk Väg- og Trafikforskningsinstitut viser at antall ulykker har blitt redusert med minst 10 prosent på vegstrekninger ustyrt med radarkameraer. Ved bruk av synlig kamera senker alle farten – særlig de som kjører meget fort. Ulykkesrisikoen reduseres og det samme skjer med samfunnskostnadene for hver enkeltulykke ifølge rapporten.
Ifølge instituttets analyser senkes hastigheten på en 90 km’s veg i gjennomsnitt til 93 km/t når bilistene ser et kontrollkamera, og fartsreduksjonen er størst blant bilistene som holder høyest fart. (Media Press)