Forskningssjef Stein Knardahl og postdoc stipendiat Cecilie Røe ved STAMI arbeider med problemstillinger knyttet til hvilken betydning muskelspenninger har for denne type smerter.

Når du jobber tungt

- Ved tungt arbeid og arbeid med armer løftet over skulderhøyde over lengre tid, kan man observere så høyt trykk i musklene at blodtilførselen blir hindret. Når arbeidet er tungt og vedvarende, blir ofte energiforbruket i musklene større enn tilførselen. Da hemmes en rekke enzymer, og visse stoffer hoper seg opp i cellene (for eksempel melkesyre). Disse stoffene og høyt trykk i musklene kan aktivere nervene som varsler dette ved å gi smerte, sier Cecilie Røe. - Forholdene er ikke observert under kontorarbeid eller annet lett arbeid.

Hvorfor muskelsmerter ved lett arbeid?
- Det vanskelige spørsmålet er hvordan muskelsmerter oppstår ved lett arbeid som kontorarbeid og PC-arbeid. De fleste tar for gitt at muskelsmerter skyldes "muskelspenninger", det vil si muskelaktivitet og sammentrekning av muskelen. Dette har medført at mange tiltak tidligere var rettet mot å redusere muskelspenninger, som å finne en riktig sittestilling og optimale kontormøbler. Vi mener "muskelspenninger" ikke er en hovedårsak til utvikling av muskelsmerter. Dette får konsekvenser for hvordan vi forebygger og behandler muskelsmerter, sier Stein Knardahl.