Sommertrafikken står for døren, og de nærmeste ukene vil være preget av stor biltetthet og store og ulike trafikantgrupper på veiene. Det skjer flere alvorlige personskader i trafikken i sommermånedene enn i vintermånedene, og Oslo, Hordaland og Agder-fylkene er de mest risikoutsatte fylkene i landet.

I spørreundersøkelsen som TNS Gallup har utført for If, fremkommer det at forbikjøringer oppleves som det største faremomentet i trafikken. To av tre har i løpet av det siste året opplevd ekstremt farlige forbikjøringer, villmannskjøring og farlige situasjoner fordi andre bilister ikke har gitt tegn. To av fem feriebilister sier også at de opplever saktegående biler, campingvogner eller vogntog som faremomenter i sommertrafikken.

Det er grunn til å føle engstelse. Vel 12 000 mennesker ble skadet eller drept i trafikken i 2004. I sommermånedene ble 349 alvorlig skadet eller drept, og dette er nærmere 40 % flere enn i vintermånedene. Selvsagt har dette sammenheng med at det befinner seg et større antall biler på veiene, men det har også uten tvil sammenheng med folks stressnivå og mangel på fast kjøremønster om sommeren. Noen skal raskt frem, mens andre har god tid. Det er også en stor og ulik trafikantgruppe, som ofte kjører på ukjente veistrekninger. Dessuten mange saktegående kjøretøy. Frontkollisjoner er firedoblet som ulykkesårsak blant feriebilistene i forhold til vanlig kjøring. Dette er skremmende når personskadestatikken til If viser at 50 % av de alvorligste personskadene skjer nettopp ved frontkollisjoner, ofte i forbindelse med farlig forbikjøring.

Hva kan gjøres?

If minner oss i sin melding om at det er mulig å redusere riskoen for alvorlige uhell ved å stresse ned, vise hensyn og ta pauser.