Ny bokføringslov med tilhørende bokføringsforskrift trådte i kraft 1. januar 2005, men likevel slik at det gamle regelverket kan følges ut 2005. Det nye regelverket gjelder for alle fra 1. januar 2006 og innebærer en rekke endringer fra tidligere. Den enkelte lastebileier må rette seg etter de kravene som følger av forskriften. I transportnæringen er det en del måter å organisere seg på som gjør at den enkelte lastebileier i dag kanskje ikke oppfyller kravene etter den nye bokføringsforskriften. Den enkelte lastebileier må forsikre seg om at bokføringen skjer i samsvar med forskriftens krav. Dette kan gjøres ved å kontakte sin regnskapsfører eller revisor.

Transportsentraler er et eksempel på en organisasjonsform som er organisert og har rutiner som gjør at kravene for den enkelte lastebileier etter bokføringsforskriften § 5-2-1 kanskje ikke blir oppfylt. Etter denne bestemmelsen er det selger som plikter å utstede salgsdokumentasjon. Det betyr i praksis lastebileieren. For de som er organisert gjennom transportsentraler kan det være mer hensiktsmessig at transportsentralen utsteder salgsdokumentasjon på vegne av lastebileier.

Slik forskriften er å forstå må transportsentralen søke om dispensasjon fra bokføringsforskriften § 5-2-1 for å kunne utstede salgsdokumentasjon på vegne av lastebileier. Adgangen til å søke om dispensasjon følger av bokføringsforskriften § 5-2-9. Søknad om dispensasjon skal sendes Skattedirektoratet.

For transportsentralers vedkommende er NLF kjent med at slik dispensasjon har blitt gitt til transportsentraler som er organisert i TS-Forum Norge. Det bør dermed være muligheter også for andre å få dispensasjon. Det må søkes konkret i det enkelte tilfellet. Det er ikke tilstrekkelig å vise til at andre har fått innvilget dispensasjon.

NLF vil rette en henvendelse til Skattedirektoratet med det første, med sikte på å få en vurdering av muligheten for generelle unntak fra forskriften.