Funksjonshemmedes rettigheter i arbeidslivet

I EU er funksjonshemmedes rettigheter sikret gjennom europeisk antidiskrimineringslovgivning og europeisk arbeidsmiljølovgivning.

I Norge inneholder Arbeidsmiljølovens § 13 krav om tilrettelegging av arbeid for arbeidstakere med midlertidig eller varig redusert arbeidsevne.

18. mai 2005 leverte et lovutvalg sin utredning "Likeverd og tilgjengelighet" (NOU 2005:8) til Justis- og politidepartementet. Utvalget kom med forslag til en egen lov mot diskriminering på grunnlag av nedsatt funksjonsevne (diskriminerings- og tilgjengelighetsloven) som skal gjelde generelt på alle samfunnsområder.

Behovene til funksjonshemmede (det være seg bevegelses-, hørsels- eller synshemmede), bør tas med på design- og planleggingsstadiet og ikke utsettes til man får ansatte med funksjonshemminger. Diskriminering av funksjonshemmede på arbeidsplassen er ikke nødvendigvis planlagt, men kan oppstå på grunn av manglende kunnskap. Avdelingsledere og HMS-personale bør kurses i likebehandling av funksjonshemmede, mener Det europeiske arbeidsmiljøorganet.

Kilde: Statens arbeidsmiljøinstitutt