Det følger altså av internettsiden at det ikke er adgang til å kjøre uten sjåførkort, så lenge det kun er søkt, men sjåførkortet ikke er utstedt.

Til tross for dette, har ansatte både i Statens vegvesen og UP, opplyst at det er adgang til å kjøre et kjøretøy med digital fartskriver, så lenge man har søkt om sjåførkort, men før man har fått det. Årsaken til denne uklarheten, er Statens vegvesen selv skyld i. Det er nemlig ikke samsvar mellom den norske forskriften, og EUs rådsforordning.

I forskrift om kjøre- og hviletid § 3-2 står det følgende:

Sjåfør som har søkt om eller fått innvilget søknad om sjåførkort, men ennå ikke fått kortet utstedt, og som fører et kjøretøy utstyrt med digital fartskriver, skal skrive ut opplysningene fra fartskriveren i samsvar med forordningen (EØF) nr 3821/85 art.2 nr 4.

Problemet er at EUs rådsforordning ikke gir hjemmel for å kjøre uten sjåførkort, før søknad om sjåførkort er innvilget og kortet er utstedt til sjåføren. Rådsforordningen går foran forskriften, og norske myndigheter har derfor ikke adgang til å tillate at noen fører kjøretøy med digital fartskriver uten at de først har fått utstedt sjåførkort. Forskriften er med andre ord i strid med rådsforordningen, og må i dette tilfellet vike.

De som kun har lest forskriften må kunne sies å handle i god tro. Jeg kan heller ikke se at noen som innretter seg etter forskriften kan straffes for at de ikke visste at norske myndigheter ikke hadde hjemmel til å gi en slik forskrift. Vi har fått opplyst at forskriften vil bli endret i løpet av svært kort tid. Vi har også fått opplyst fra Vegdirektoratet, at ventetiden for utstedelse av sjåførkort, normalt er 5 dager. Vi antar derfor at dette er et problem som vil bli rette opp i løpet av kort tid. Så lenge forskriften gir anvisning på en fremgangsmåte som mange har innrettet seg etter, forutsetter NLF at norske kontrollmyndigheter tar hensyn til at det er de selv som er årsaken til evt. missforståelser, og godtar at norske sjåfører som har søkt om sjåførkort, kjører før sjåførkortet blir utstedt.