Hvem må ha id-kort?
Alle virksomheter som utfører arbeid på bygge- og anleggsplasser, både norske og utenlandske må utstyre sine arbeidstakere med id-kort. Id-kortet skal også brukes av enkeltpersonforetak. Benyttes innleide arbeidstakere, er det utleievirksomheten som skal sørge for at de er utstyrt med id-kort.

Personer som transporterer varer til bygge- og anleggsplassen, må også bære id-kort, dersom arbeidet skjer regelmessig.

Hva regnes som en bygge- og anleggsplass?
Bygge- og anleggsplassen må være av midlertidig eller skiftende karakter. Det er ikke krav om id-kort i faste, permanente virksomheter, som utfører bygge- og anleggsarbeid (f eks skipsverft eller produksjon av ferdighus).

Vilkår for utstedelse av id-kort
Virksomhet og arbeidstaker må være registrert i relevante registre, i denne sammenheng Folkeregisteret Arbeidstaker- og arbeidsgiverregisteret (A/a-registeret) Enhetsregisteret Merverdiavgiftsmanntallet Sentralskattekontoret for utenlandssaker (SFU)

Hvor får du id-kort?
Norsik AS utsteder id-kortene. Det går altså ikke her an å benytte et hvilket som helst id-kort. Id-kortene utstedes kun når søkeren er registrert på korrekt måte i aktuelle registre.

Hvem kan bestille id-kort?
Arbeidsgiver eller enkeltpersonforetaket bestiller kortene.

Hvordan bestille id-kort?
Person med bestillerfullmakt fra virksomheten fyller ut et bestillerskjema, enten elektronisk eller manuelt. Det er bestillerens ansvar å sjekke at identiteten til arbeidstakere som skal utstyres med kort er dokumentert med pass, norsk førerkort utstedt etter 1998 eller bankkort fra norske banker. Kopi av slike dokumenter vedlegges bestillingen.

Hvor bestilles id-kort?
Id-kortene blir tilsendt i posten. Det kreves ulike typer kort, blant annet avhengig av byggeplassens/anleggets størrelse. Dette må du finne ut av før bestilling.

Elektronisk bestilling
Søker fyller ut bestillerskjema på nettsiden www.byggekort.no
Her står også priser på kortene.

Manuell bestilling
Bestillerskjemaene kan ikke lastes ned/skrives ut fra nettsiden. Kun forhåndtrykte skjemaer kan brukes. Henvend deg til Arbeidstilsynets regionkontor.

Gyldighetsperiode
Id-kortet utstedes for en periode som tilsvarer ansettelsesforholdets lengde, men ikke for mer enn to år av gangen. Dersom arbeidsforholdet eller virksomheten opphører eller gyldighetsperioden utløper, skal arbeidsgiver sørge for at id-kortet sendes Norsik AS for makulering. Tapt id-kort skal meldes til arbeidsgiver og videre til utstederen.

Tilsyn og sanksjoner
Det er Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet fører tilsyn med ordningen. Petroleumstilsynet har ansvar for virksomheter på sokkelen og på de store petroleumsanleggene på land. Arbeidsgiver eller enkeltpersonforetak som forsettelig eller uaktsomt unnlater å utstyre aktuelle personer med id-kort, kan ilegges bøter, og eventuelt kan fengselstraff benyttes.
Kilde: Arbeidstilsynet