I et brev til statsminister Jens Stoltenberg, finansminister Kristin Halvorsen og samferdselsminister Liv Signe Navarsete krever NLF derfor en storsatsing på vedlikehold av riks- og fylkesveger i 2009. – Her har regjeringen muligheten til å motvirke negative konsekvenser i realøkonomien. Samtidig kan de bygge opp en solid vegkapital, som vil gi langsiktige ”renteinntekter” i form av bedre framkommelighet og større trafikksikkerhet, sier NLF-direktøren.

NLF krever at det fokuseres på behovet for å gjøre noe med forfallet på riks- og fylkesvegene. Tall fra Statens vegvesen viser at forfallet på riks- og fylkesvegene var som følger per 01.01.2008 (i 2007-kr avrundet):

Stamveger: 5,7 mrd kr

Øvrige riksveger: 10,2 mrd kr

Fylkesveger: 12,1 mrd kr

Samlet beløper forfallet seg til 28 mrd kr på riks- og fylkesvegene. Kommunale veger kommer i tillegg. Realiteten bak disse tallene er lokalt næringsliv som sliter med å få fram varene i tide, folk i kø på vei til jobb og andre aktiviteter, foreldre som bekymrer seg for barn på utrygge skoleveger. -Vegnettet er full av flaskehalser, slik tilstanden er i dag. Dermed blir vegnettet selv en flaskehals for aktiviteten rundt om i landet, sier NLF-direktøren. Dessuten fører bedre flyt i trafikken også til mindre miljøutslipp.

NLF mener at regjeringen arbeider for sent. En umiddelbar satsing på vegvedlikehold vil være en vinn-vinn-situasjon for alle berørte – dvs både for privatpersoner/husholdninger, bedrifter og samfunn. Det blir sysselsetting, anleggs- og transportbedrifter vil få oppdrag, varer og tjenester vil bli kjøpt og samfunnet får gjort en jobb det er skrikende behov for og som vil gi ”varig” verdi, avslutter adm. direktør Olav Slaatsveen.

Kontaktperson:
Adm. direktør Olav Slaatsveen
Mobil 90 17 43 08
eller tlf 22 03 32 25

Viseadm direktør Jan-Terje Mentzoni
Mobil 41 50 67 80
eller tlf 22 03 32 51