Vegdirektoratets E-post:

1. Nye krav til vinterdekk.

Fra 1. november i år ble det som kjent innført nye krav til mønsterdybde på dekk for alle kjøretøy. Det er forskriftsfestet at dekkene skal ha minimum 3 mm mønsterdybde i perioden fra 1. november til og med første mandag etter 2. påskedag (for Nordland, Troms og Finnmark fra og med 16. oktober til og med 30. april). Dette er uavhengig av føreforholdene. Kravet gjelder for alle kjøretøy - uavhengig av nasjonalitet. På bakgrunn av overnevnte ønsker Vegdirektoratet at Statens vegvesen fra dags dato til 1. januar 2009 øker fokus på å informere og bidra til økt kunnskap om regelverket ute hos publikum.

Av utekontrollveiledningen kapittel 2.7 fremgår at hver enkelt kontrollør i kontrollsammenheng skal foreta en konkret vurdering av hjulutrustning herunder også bruk av kjetting opp mot vær- og førerforhold på det aktuelle tidspunktet. På bakgrunn av en slik vurdering fattes eventuelt nødvendige trafikksikkerhetsmessige vedtak og det skal reageres i henhold til kontrollveiledningen. Dersom vær- og førerforhold i det konkrete tilfellet ikke tilsier at det iverksettes slike trafikksikkerhetsmessige vedtak pga mønsterdybde mellom 1mm /1,6 mm og 3 mm, ber Vegdirektoratet om at følgende praktiseres:

I de tilfeller hvor kjøretøy har mønsterdybde under lovlig minimum, dvs. mønsterdybde mellom 1 mm / 1,6 mm og 3 mm, skal det fra dags dato til 1. januar 2009 ikke utstedes gebyr. For den nevnte perioden skal det i slike beskrevne tilfeller utstedes kontrollseddel med kort frist for utbedring.

2. Videreføring av unntak for pigging av sommerdekk, jf. tidligere bruksforskriften § 1-4 nr. 2 bokstav b)

"Fra 1. november i år ble unntak om å bruke piggdekk uten spesiell merking fjernet fra bruksforskriften. Det har vist seg at publikum allerede har innrettet seg etter den gamle forskriften i forkant av denne sesongen, og det har vist seg vanskelig å skaffe spesielle dekk på så kort varsel. Vegdirektoratet ser samtidig i etterkant at det burde vært gitt en overgangsordning for dette unntaket slik at publikum med rimelighet kan få mulighet til å oppfylle kravene.
Vi vil derfor be om at vi i kontrollsituasjoner for vinterperioden 08/09 tillater bruk av piggdekk på frttløpende hjul selv om de ikke er spesielt merket og forutsatt at det er minst 3 mm mønsterdybde.

3. Kjøretøy med tillatt totalvekt over 3500 kg som ikke har plass til å montere kjetting.

Hvordan vi skal håndtere dette problemet i en kontrollsituasjon må vi få komme tilbake til. Her er det mange praktiske og juridiske hensyn som må vurderes. Vi jobber med problemstillingen.