Det er bare et par dager siden NLF ble kjent med at den nye forskriften var kommet, og at den trer i kraft 1. januar 2010. Sjøfartsdirektoratet hadde altså ikke tatt hensyn til vår protest, da forslaget til ny forskrift var på høring i sommer.

At vi nå er så nær jul og nyttår, kompliserer saken ytterligere. NLF sendte raskt ut informasjon til ressurspersonene i fagområdet for ADR-transport for å få deres reaksjoner og råd. Samtidig sendte vi brev til Sjøfartsdirektoratet og ba om et hastemøte allerede førstkommende mandag, men det er usikkert om dette lar seg gjøre så nær jul.

I dagens forskrift kan fergeselskapene søke om dispensasjon for å ta med en transportenhet med nedkjølte gasser per fergetur. Etter den tilbakemeldingen vi har mottatt tidligere, fungerer dette tilfredsstillende – og gassen blir transportert dit den skal.

Det var i sommer at Sjøfartsdirektoratet sendte ut forslag til ny forskrift, hvor de foreslo å fjerne muligheten for å søke dispensasjon. NLF protesterte altså på dette. Ved kontakt med direktoratet litt senere, fikk vi det inntrykket at de hadde forståelse for transportnæringens situasjon. Når det nå viser seg at man har valgt å ikke ta hensyn til næringens argumenter, er dette meget beklagelig. I skrivende stund kan vi ikke si noe mer om denne saken, bortsett fra at NLF fortsetter å følge den opp.