Sakene avdekker et nytt mønster. Det viser seg at tyvene ofte tar seg inn i parkerte biler, kopierer betalingskortet, noterer PIN-koden (!) og forlater bilen uten synlige spor.

Dersom transportøren ikke merker at kortet har blitt kopiert, handler tyvene drivstoff og andre varer for store summer på kortinnehavers regning. Det kan raskt handle om hundretusener av kroner. Både truckkort og sjåførenes private betalingskort er utsatt, dersom de ligger i bilen. Betalingskort er noe av det mest verdifulle tyvene kan få fatt i ved bilinnbrudd.

Tyvenes profesjonalitet gjør at det er et stort behov for å skjerpe sikkerheten rundt betalingskortene. Tyvene må skaffe seg både kortdataene og PIN-koden for å kunne misbruke kortene. Misbruket den siste tiden viser dessverre at kodene ofte er lett tilgjengelige for tyvene.

Dersom kort og kode oppbevares slik at tyver lett kan skaffe seg tilgang til begge deler når de har tatt seg inn i bilen, vil alle kortutstedere regne dette som grov uaktsomhet, og kortinnehaveren holdes økonomisk ansvarlig.

Det har forekommet at betalingskort er påskrevet koden med tusj, dette er grovt uaktsomt, og må ikke forekomme.

I tillegg ber vi alle være oppmerksomme ved bruk av kortene. Skimming av betalingskort har forekommet i bankterminaler og butikker. I tillegg er betalingsterminaler blitt stjålet fra butikker. Det er avdekket tilfeller av skimming av magnetstripene på noen kort, som et resultat av disse tyveriene. Skimming er et begrep som brukes om kopiering av kort av den vanlige betalingskorttypen. Skimming foregår vanligvis ved at svindlerne fester en liten kortleser som kopierer kortinformasjonen over kortleseren i minibanken. Denne type innretninger kan være meget sofistikerte og kan være veldig vanskelig å oppdage. Det er også vanlig at svindlerne monterer et kamera over tastaturet i minibanken for å filme inntastingen av pin-koden. Kortinformasjonen som blir kopiert på denne måten blir vanligvis brukt til å produsere falske kort, som igjen brukes til minibankuttak eller varekjøp. Svindlerne kan i løpet av noen få timer kopiere hundrevis av kort og svindle bankene for millionbeløp.

Vi er ikke kjent med at slik skimming har forekommet på Statoils eller andre oljeselskapers pumper eller terminaler, men oppfordrer alle til å være ekstra årvåkne. Vi oppfordrer også alle til å være påpasselig og sørge for at inntasting av PIN-koden skjules for andre.

Gode kortregler for sjåfører

  • Etterlat aldri betalingskortet i bilen når du forlater den.
  • Oppbevar aldri kortet og koden sammen.
  • Unngå å skrive inn koder ”skjult” i telefonlister eller på mobiltelefoner som oppbevares sammen med kortet.

Gode kortregler for transportselskaper

  • Ikke skriv koden på betalingskort, eller på lapper som følger kortet
  • Formidle koder muntlig
  • Dersom et stort antall sjåfører bytter på å bruke samme betalingskort, sørg for sikker oppbevaring av PIN-koder og strenge identifikasjonsrutiner dersom sjåfører skal ringe inn og etterspørre koden
  • Vurder å innskjerpe kortets sikkerhetsnivå

    1. Kredittgrense på kunde
    2. Kredittgrense i kortet
    3. Begrensninger på kortets kjøpskategorier (A-F)

Hva gjør Statoil

  • Statoils telefon for sperring av kort +47 22 96 24 00 holdes døgnåpen.
  • Statoil gjennomgår alle kort og kundeforhold og vurderer uttaksgrense
  • Statoil intensiverer overvåkingen av kortbruk, for å avdekke unormalt bruksmønster
  • Statoil vil jevnlig gå ut med informasjon til NLF-medlemmer/kunder om kortsikkerhet på sms, e-post, faktura og i media
  • Statoil vil bringe flere kunder inn på Truck online hvor kunden kan følge transaksjoner på kortene før de faktureres
  • Statoil vil utvide bruken av to kort for biler som går i Norge

Har du spørsmål rundt kort og kortsikkerhet - ta gjerne kontakt med Statoil på telefon 51 99 49 33 og du vil få god informasjon

Se også informasjon om kortsikkerhet på www.statoil.no