- Den økte arbeidsinnvandringen har i deler av arbeidslivet ført til problemer med sosial dumping. Derfor har NLFs forbundsstyre alt for lenge siden bedt oss om å være våkne, sier Olav Slaatsveen. Han forteller at NLF blant annet har vært på Stortinget for å orientere om arbeids- og lønnsforhold til utenlandske sjåfører i forbindelse med problemer med ulovlig kabotasje. Videre har Norges Lastebileier-Forbund, Norsk Transportarbeiderforbund og Yrkestrafikkforbundet innledet et samarbeid for sammen å ta opp kampen mot sosial dumping. –Vi ønsket å være tidlig ute og tror på at vi kan oppnå gode resultater gjennom samarbeid. Derfor lar vi ikke Transportarbeiderforbundets utspill ødelegge samarbeidsklimaet, sier NLF-direktøren.

-Flere av NLFs medlemmer reagerer sterkt på å få et slikt stempel, forteller han. -Dette er seriøse bedriftseiere som ikke vil la krav til profitt gå foran hensynet til trygge arbeidsforhold, miljø og trafikksikkerhet. De reagerer på det de oppfatter som sverting av hele næringen. Så vet vi at det dessverre er enkelte som ikke tenker slik og som ikke har ordnede forhold for ansatte i bedriften. Her trengs det en holdningsendring og gjerne en kraftig oppstrammer. Men vi kan ikke bruke enkeltsaker til å svartmale hele lastebilnæringen, mener Slaatsveen.

Han ønsker ikke å kommentere den aktuelle saken, som TV-innslaget fortalte om, bortsett fra å fortelle at den i går ble løst ved forlik.

–Lastebilnæringen er i seg selv internasjonal. Og NLF kan på ingen måte akseptere at utenlandske arbeidstakere utsettes for brudd på helse-, miljø- og sikkerhetsregler og tilbys lønn som er uakseptabelt lav.

Vi må alle være vaktbikkjer mot sosial dumping, sier adm. direktør Olav Slaatsveen i NLF.

Fakta:
Kabotasje er transport mellom steder i en annen stat enn der hvor transportøren hører hjemme. Kabotasje er i utgangspunktet ikke tillatt, men transportører fra EØS har likevel adgang til å utføre midlertidig kabotasje i Norge etter gjeldende regler.

Kontaktperson i NLF:
Adm. direktør Olav Slaatsveen mobil 90 17 43 08
Forbundsleder Per Madsen mobil 91 32 67 00