– En riktig beslutning som vi ønsker velkommen, sier Rickard Gegö, VD i Sveriges Åkeriföretag og får full støtte fra administrerende direktør Geir A. Mo i NLF.

LES OGSÅ: Hadde gyldig førerkort

LES OGSÅ: Opprøret sprer seg

LES OGSÅ: Forstår frustrasjonen

Den makedonske sjåføren ble stoppet i en kontroll i Sverige i oktober. Der ble det avslørt at han hadde falskt førerkort og pass. I ettertid har svenske myndigheter dokumentert at han hadde gyldig førerkort (CE) fra Makedonia.

Faksimler fra lastebil.no Faksimler fra lastebil.no

Ble trodd
Tingsrätten i Sundsvall frikjente mannen fordi de mente at han ikke var klar over at de bulgarske papirene ikke var ekte, at han dermed handlet i god tro. Det tror ikke påtalemyndigheten på, og anker derfor frifinnelsen.

– Det skal ikke gå an å kjøpe seg rett til å i næringsmessig transport i verken i Sverige eller Norge, sier Gegö og Mo.

«Åklagaren», den svenske påtalemyndigheten, peker på at sjåføren er kjent med at det blir «delt ut» en stor mengde pass og førerkort til makedonske statsborgere som ikke er ekte. Han mener derfor at sjåføren burde sjekket dette bedre før han satte seg bak rattet i vogntoget og la turen til Sverige.

Krever oppvask
I begge land blir en rekke saker som berører kriminalitet i yrkestransporten henlagt. Både Mo og Gegö mener det er på tide med en oppvask, uten at de vil ta stilling til denne enkeltstående saken.

– Kontroll- og påtalemyndighetens arbeid må vurderes. Her er det trolig mangel på både kompetanse og innsikt i flere ledd, sier sjefene for lastebileierorganisasjonene i Norge og Sverige.

Begge etterlyser også flere og mer effektive kontroller og ikke minst at domstolene reagerer i henhold til lovverket og straffer den kriminalitet som er begått.

Ankesaken skal gå i Hovrätten for Nedre Norrland.