– Det er alvorlig at dette forkommer i et slikt omfang, men jeg er redd at det bare er en liten andel som blir tatt. Veivesenets folk fortjener likevel honnør for innsatsen, sier viseadministrerende direktør Jan-Terje Mentzoni i NLF.

Latvier med engelsk førerkort
Denne uken ble en latvieren med engelsk førerkort tatt i en kontroll på Romerike. Mannen bor i Norge og jobber for et norsk firma. Han er nå anmeldt til politiet.
Dette er den sjuende føreren som er fersket med falske papirer. Ifølge veivesenet er alle utlendinger.

– Nå tar vi en i uka. Dette er tredje på tre uker og vi er bekymret for utviklingen, sier kontrolleder Bjørn Uno Rogneby i Statens vegvesen til rb.no

IKKE EKTE: Dette er førerkortet latvieren hadde. Foto: Statens vegvesen IKKE EKTE: Dette er førerkortet latvieren hadde. Foto: Statens vegvesen

Trafikkfarlige
Rogneby sier at disse sjåførene helt klart utgjør en trafikkfare.

– Vi aner jo ikke hvorfor sjåførene ikke har ekte førerkort. Enten har de mistet det. I noen tilfeller kan det være medisinske tilfeller der føreren ikke oppfyller kravene til førerkort. I verste tilfelle så mangler sjåføren opplæring og kunnskapen som skal til for å inneha førerkort. Alt tilsier at de ikke bør sitte bak rattet, sier Rogneby til lokalavisen på Romerike.

80 Euro
NLF har tidligere avslørt at ulike id-papirer som førerkort kan kjøpes for 80 Euro (6-700 kroner) i Baltikum. Noen klikk på internett kan også være nok til å skaffe seg de papirer som er ønskelig. I prinsippet betyr det at nesten hvem som helst kan skaffe seg falske papirer og sette seg bak rattet på et vogntog på 50 tonn. Bruker de 160 Euro har de plutselig skaffet seg to identiteter, og kan kjøre dobbelt så mye.

– I tillegg til den alvorlige trafikkfaren dette utgjør påvirker også dette konkurransen. Dette er sjåfører som kjører nesten gratis, ofte gir de blaffen i å betale i bomstasjoner og det er helt umulig å konkurrere med disse transportørene, sier Mentzoni som understreker viktigheten av at samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen får på plass en løsning med forhåndsbetalt brikke.

Jan-Terje Mentzoni. Jan-Terje Mentzoni.

Kan knepene
Bjørn Uno Rogneby i Statens vegvesen forteller til RB at veivesenets kontrollører etter lengre tid med kontroller vet hvordan de ulike utenlandske førerkortene egentlig skal se ut.

– Vi ser mange av dem. Vi kontrollerer mange tyngre kjøretøy, og det mange utenlandske. Det er en del sikkerhetselementer i førerkortene, og når de ikke stemmer tar en ekstra sjekk, forsikrer han.

AVSLØRT: Regionsjef Roar Melums avsløringer ble dekket solid i NLF Magasinet. AVSLØRT: Regionsjef Roar Melums avsløringer ble dekket solid i NLF Magasinet.

.

ANDRE SAKER:

Ny vei over Ifjordfjellet er åpnet

Karmsund Bru blir nattestengt

Danske fikk kjøreforbud

Her er siste hint om ny kryssing av Oslofjorden