Hege Buchholdt ved Stor Elvdal statlige mottak var allerede klar over problemet med «usynlige» beboere og hadde allerede gjort noen framstøt.

– Vi har ringt rundt og spurt om å få refleksvester. Så får vi plutselig en telefon fra lastebileierne som vil gi oss slike refleksvester. Det er en utrolig flott og viktig gave, sier hun.

Måtte gjøre noe
Tirsdag troppet nestleder Tore Velten i NLFs forbundsstyre opp med 200 refleksvester under armen.

– Vi holdt på å kjøre på folk uten refleks på Ophus. Vi må gjøre noe før det skjer en ulykke, sier han.

I tillegg til at en ulykke er tragisk i seg selv er dette en enorm belastning for pårørende, men også for sjåføren.

– Vi er opptatt av å hindre ulykker. Kan vi unngå at en eneste person blir påkjørt, så har denne turen verdt meningsfylt, sier forbundsnestlederen.

Varsel fra sjåførene
Norges Lastebileier-Forbund har fått henvendelser fra flere yrkessjåfører som har opplevd nestenulykker i Stor-Elvdal.  Det har vært flere situasjoner langs riksveg 3.

– Sjåførene har fortalt at de har vært millimetere fra å kjøre på mørkkledde personer uten noen form for refleks. Sjåførene har opplevd situasjonene som sjokkerende.

– «Tenk om jeg ikke hadde klart å kjøre unna. Tenk om jeg hadde drept noen. Jeg ville ikke ødelagt et annet liv, men ville husket dette så lenge jeg selv lever. Kan ikke NLF gjøre noe?» spurte en av sjåførene, som ikke var i tvil om at det var asylsøkere han nesten traff, forteller Tore Velten.

De 200 asylsøkerne bor i et desentralisert mottak. Det betyr at de er spredt på forskjellige boliger i kommunen.

OPPDRESSET: Saba Ghebezgabher (f.v.), Nazir Abdelkarim, Omar Hashem, Osma Kattan, NLFs Tore Velten, Ruta Weldemichael, Farhan Moahammed og Kedesti Tsegezab. Foto: Guttorm Tysnes OPPDRESSET: Saba Ghebezgabher (f.v.), Nazir Abdelkarim, Omar Hashem, Osma Kattan, NLFs Tore Velten, Ruta Weldemichael, Farhan Moahammed og Kedesti Tsegezab. Foto: Guttorm Tysnes

Flere har klagd
Hege Buchholdt forteller at mottaket har delt ut vanlige reflekser flere ganger.

– Vi har likevel fått klager fra lokalbefolkningen om at asylsøkerne likevel er vanskelige å se når de går langs vegen. Jeg er sikker på at refleksvesten synes aller best når folk kommer med mørke klær. Derfor er dette tiltaket bra, sier hun.

Aldri hørt om refleks
Mange av asylsøkerne kommer fra Afrika der det er en helt annen trafikkultur.

– Vi må lære bort enkle regler som at de skal gå på venstre side og sykle på høyre side. Refleks har de ikke hørt om heller. Det ser vi på reaksjonen når de får reflekser eller vester, forklarer mottakslederen.

– Jeg håper dette er årets julegave som gleder både mottakere og bilister i Østerdalen, sier nestkommanderende i NLF forbundsstyre.

SE OGSÅ: TRYGG TRAFIKKS VIDEO OM REFLEKSBRUK