En 44 år gammel mann ble tatt med falske bulgarske papirer på E4 i Sverige i oktober. I Sundsvalls Tingsrätt ble mannen frikjent, fordi retten aksepterte hans forklaring om å ha handlet i god tro.

Nå viser det seg at mannen hadde gyldig makedonsk førerkort (CE). Det gjør trolig sjansen for at makedoneren får en økonomisk oppreising enda større.

Fikk ikke svar
Trafikkpolitiet i Sundsvall forklarer at de har hatt problemer med å få svar på spørsmålene de sendte til Bulgaria og Makedonia via Enheten for internasjonalt politisamarbeide (IPO).

– Når vi nå har fått det offisielle svaret fra Makedonia kan vi konstatere at mannens egne opplysninger stemmer, slår polisassistent Jens Jansson fast.

Bulgarske papirer falske
Jansson sier at de bulgarske papirene 44 åringen fremla er falske.

– Det har Statens Kriminaltekniska Laboratorium (SKL) og bulgarske myndigheter konkludert med, forklarer han.

LES OGSÅ: OPPRØRET SPRER SEG

Ankes ikke
Mannen ble frikjent i tingretten fordi retten festet lit til hans forklaring. Den tiltalte hadde etter rettens vurdering ingen grunn til å forstå at de bulgarske papirene han hadde fått var falske. Ifølge hans advokat, Alina Andras, var de utstedt av offisielle bulgarske myndigheter.

En rekke personer har skrevet til svensk domstol og forlangt at saken blir tatt opp på nytt.

– Det blir den neppe, ikke fra vår side i alle fall, sier informasjonssjef Børje Öhman i Polismyndigheten i Västernorrlands län til lastebil.no

Erstatning
Nå når denne saken ser ut til å være over blir det en ny runde i retten mellom makedoneren og den svenske stat. Den runden vil handle om et erstatningssøksmål.

– Min klient var fengslet i 30 dager. Han er kjent uskyldig, og nå vil vi be om oppreisning, sier hun.

Hvor mye det er snakk om er ikke klart ennå.

Det som er klart er at runden i Sundsvalls Tingsrätt som påtalemyndigheten tapte kostet den svenske stat 37.000 kroner.

LES OGSÅ: FORSTÅR FRUSTRASJONEN

Problemet er ikke løst
Selv om denne enkeltsaken nå framstår mildere enn tidligere, er problemene med falske papirer ikke blitt mindre. I NLF-Magasinet nummer 1. i år avdekket NLF at det i løpet av kort tid, og ved å bruke bare 80 Euro, var veldig enkelt å skaffe seg falske førerkort fra Balkan.
Ifølge advokat Andras er det også vel kjent at korrupte bulgarske tjenestemenn ikke kvier seg veldig mye for å «dele ut» førerkort og andre papirer.

– Problemet med falske papirer er ikke løst på noen måte, selv om det i denne enkeltstående saken endte som det gjorde, sier administrerende direktør Geir A. Mo i NLF som etterlyser bedre kontrollrutiner og bruk av moderne teknologi.