Han tar over etter liberalisten Siim Kallas (65) fra Estland. Det har kommisjonspresident og kristendemokrat Jean-Claude Juncker (59) fra Luxemburg bestemt.
Finlands tidligere statsminister (2011-2014) for Samlingspartiet, Jyrki Katainen (42), har fått ansvar for vekst, investeringer og konkurranseevne. Det betyr at han er overordnet Šefčovič.

Fra turbulens til håp
Det er ingen tvil om at estlenderens holdning til frislipp til bestemmelser innen transportsektoren i Europa har skapt mye turbulens. Spørsmålet nå er om Šefčovič kan lage et bedre transportregime enn det liberalisten Kallas klarte.

– Šefčovič har tidligere vært EU-ambassadør for Slovakia i Brüssel, og det betyr at han i alle fall har hørt de nordiske synspunkter før og bør derfor ha en viss innsikt. Det er trolig en fordel, mener administrerende direktør Geir A. Mo i NLF.

Erfaring og innsikt
NLF-sjefen har derfor større forventninger til den nye transportministeren, enn den gamle.

– Jeg ønsker Šefčovič selvfølgelig velkommen. Jeg både håper og tror at han ser behovet for nye tak innen transportsektoren. Dette er en mann med administrativ erfaring, god kjennskap til EU og kommisjonen, og med holdninger som bør være mere realistiske enn den avgående kommisærens meget liberale holdninger, sier Mo.

Parlamentet avgjør
Selv om transportlaget har fått en ny lagkaptein er mye fortsatt opp til hva EU-parlamentet mener og gjør.

– Vi har uansett forventninger om at våre innspill om sosial dumping, ulovlig kabotasje, miljø og trafikksikkerhet blir tatt på alvor. Hvis ikke vil både vi, våre nordiske og europeiske venner garantert heve røsten, lover Geir A. Mo.

Les mer om Maroš Šefčovič her.
Les mer om Siim Kallas her.

Flere nordiske utnevnt
Fra nordisk side er det tre politikere som har fått ny jobb. Margrethe Vestager (Radikale Venstre) fra Danmark er blitt ansvarlig for konkurransemessige forhold, mens svenske Cecilia Malmström er blitt ansvarlig for handel. Finnen Jyrki Katainen har fått ansvar for vekst, investeringer og konkurranseevne.