Det betyr i gjennomsnitt tre trafikkdrepte personer hver eneste uke i fjor. Det viser de foreløpige ulykkestallene fra Statens vegvesen.

Front og utforkjøring
De såkalte møte- og utforkjøringsulykkene dominerer kraftig og utgjør tre av fire trafikkdrepte. Flere eldre trafikanter, fra 65 år og oppover, omkommer oftere enn tidligere. Tre av ti av de omkomne var i denne aldersgruppen.

Begrenset glede
I 2013 ble 187 personer drept i trafikkulykker i Norge.

- Vi er selvsagt glade for nedgangen, men dette er mer enn tall og statistikk. Bak hver eneste ulykke er det en tragedie som rammer familie, venner, kolleger og lokalsamfunn, sier direktør Marit Brandtsegg i Statens vegvesen.

Ved siden av rekordåret 2012 med 145 drepte, må man hele 64 år tilbake for å finne lavere tall: 133 i 1950. I gjennomsnitt snitt de fem siste årene har 172 mistet livet årlig. 

Direktør Trafikksikkerhet-, miljø- og teknologiavdelingen Marit Brandtsegg Statens vegvesen Vegdirektoratet FOTO: Knut Opeide/SVV Direktør Trafikksikkerhet-, miljø- og teknologiavdelingen Marit Brandtsegg Statens vegvesen Vegdirektoratet FOTO: Knut Opeide/SVV

Positiv høst
Det er spesielt andre halvår i 2014 som har dratt ned ulykkesstatistikken. Siden juni har alle måneder hatt til dels markant færre trafikkdrepte i forhold til året før. I første halvår i år mistet 76 livet i trafikken mot 73 i fjor, mens 76 omkom i årets seks siste måneder mot hele 114 i 2013.

Dropper bilbelte
- Mens over 90 prosent av alle i bil bruker bilbelte, er det over 40 prosent av de omkomne som ikke har brukt bilbelte. Vi vet at bilbelter er livredder nummer 1 i trafikken. Men likevel er det ubegripelig mange som tar det fatale valget med å ikke klikke beltet på plass, sier Brandtsegg.

TABELL: Omkomne i trafikken fra 1950 til 2014. Kilde Statens vegvesen. * Forløpige tall. TABELL: Omkomne i trafikken fra 1950 til 2014. Kilde Statens vegvesen. * Forløpige tall.