Fire av ti teoriprøver til førerprøven på personbil gikk også galt, ifølge tall NRK har hentet inn fra Statens vegvesen.
På tre forsøk klarer ni av ti teorieksamen.

I et sekspartssamarbeid i Trøndelag der NLF var med på laget besto alle kandidatene både teoretisk og praktisk eksamen.

Prøver seg med tynt grunnlag
I alt 124.798 teoriprøver ble avlagt på vanlig førerkort klasse B i fjor. Mer enn 50.000 av besvarelsene holdt ikke mål.

– Flere har en tendens til å prøve seg for å se hvordan prøven er første gangen, deretter forbereder man seg til andre gang, hvor mange går gjennom,  tror Lars-Inge Hasli i vegvesenet.

– Hvis vi hadde hatt 98 prosent som bestod, så ville det kanskje vært mer bekymringsverdig. Det kunne ha vist at folk kom seg for lett gjennom prøvene våre, sier han.

TABELL: Strykprosent 2014. Kilde: Statens vegvesen TABELL: Strykprosent 2014. Kilde: Statens vegvesen

Obligatorisk kurs
Direktør Sonja Sporstøl i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL) mener det er viktig at førere av tunge kjøretøy er ekstra flinke.

– For klasse C og D dreier det seg om store og tunge kjøretøy. Da er det viktig at førerne har teoretiske kunnskaper om hvordan disse oppfører seg på veien, sier hun til NRK og tar til orde for et obligatorisk teorikurs.

– Vi har ikke vurdert å innføre obligatorisk teorikurs. Det er fordi vi ser at teoriprøven gjør den jobben den skal, svarer Lars-Inge Haslie i vegvesenet.

Bedre resept med NLF
Et samarbeid mellom SINTEF, Heimdal Trafikkskole, Tiller videregående skole, fylkesopplæringskontoret i Sør-Trøndelag og NLF viser at det ikke trenger å gå så galt. Disse seks aktørene har sammen sørget for at alle elevene ved yrkessjåførutdannelsen ved Tiller vgs. besto både den praktiske og teoretiske eksamen i klassene C og E.

Bryter med tradisjonell undervisning

Bruk av kjøresimulator, konkrete og praktiske bidrag fra næringa er noen av ingrediensene i opplæringen som har gitt full uttelling i Trøndelag.

FAKSIMILE: Fra lastebil,no 12. desember 2014 FAKSIMILE: Fra lastebil,no 12. desember 2014

– Dette er et godt eksempel på gjeldende skolepolitikk der båndet og samarbeidet mellom skole og næringsliv er tatt ut i praksis. Resultatet med 100 prosent bestått, taler jo for seg selv, forklarer regionsjef Roar Melum i NLF.

– Dette er også et bevis på at resultatene blir bedre når tradisjonell tankegang legges til side, mener han.

LES OGSÅ: Her ser du strykprosent på både teoretisk og praktisk prøve fra 2000 til 2014.