Det skriver «Alliansen for norsk, privat eierskap» i sitt høringssvar på NOU 2015: 13, det såkalte Scheel-utvalgets rapport.

NLF er med
Utvalgets mandat har vært å vurdere den norske selskapsskatten i lys av den internasjonale utviklingen. Det har vært ledet av administrerende direktør i Statistisk sentralbyrå, Hans Henrik Scheel, på oppdrag fra finansminister Siv Jensen (FrP). NLF er en av 11 næringsorganisasjoner som er med i alliansen.

Målsetning for Alliansen er at rammevilkårene for privat eierskap og drift av bedrifter skal bli bedre.

Internasjonale vyer
Hovedoppgaven Scheel-utvalget har vært å se på hvordan kapitalbeskatningen i en global økonomi med stor grad av konkurranse, kan innrettes for å styrke rammevilkårene for verdiskaping positivt.

«En svakhet med Scheel-utvalgets konklusjoner og anbefalinger er at de bygger på en antagelse om at kapitalmarkedet fungerer nær perfekt, hvor alle gode prosjekter finner finansiering. Det kan være beskrivende for større virksomheter under normale markedsforhold at det er like lett å sikre finansiering internasjonalt som nasjonalt», skriver de i sitt høringssvar, og fortsetter:

«Men for en vesentlig del av norsk næringsliv, er tilgangen til kapital fra utlandet i praksis begrenset eller ikke-eksisterende. Dette gjelder gjerne mindre bedrifter, bedrifter som er unge og oppstartsbedrifter. Norsk næringsliv er preget av et stort antall små og mellomstore virksomheter, hvor rundt 90 prosent av alle bedrifter med ansatte har under ti ansatte. Bedrifter lokalisert i distrikts-Norge kan også erfare færre potensielle kilder til finansiering enn mer sentralt lokaliserte bedrifter»:

Vekk med formueskatten
Scheel-utvalget anbefaler å øke nivået på den samlede marginale beskatningen av bedriftseierskap for norske private eiere, men de anslår at det vil ha begrensede virkninger for verdiskaping.

Scheel-utvalget mener at dagens formuesskatteregler ikke bør videreføres. Det kan være ulike syn på hvordan skatt på formue ideelt sett bør innrettes. Alle de 11 næringsorganisasjonene som inngår i Alliansen er enige om at sammenlignet med dagens formuesskatteregler vil det være en klar forbedring å avvikle all formuesskatt på næringsrelatert kapital.

De peker også på at vellykkede bedriftsinvesteringer har en samlet marginalskatt på nær 50 prosent for avkastning over skjermingsfradraget, og at det står i klar kontrast til hvordan rene kapitalinntekter beskattes.

HER ER SCHEEL-UTVALGETS RAPPORT

HER KAN DU LESE HELE HØRINGSSVARET FRA ALLIANSEN

.

FAKTA
De 11 næringsorganisasjonene som inngår i Alliansen for norsk, privat eierskap er NHO, Virke, Norges Bondelag, Bedriftsforbundet, Norskog, Norges Skogeierforbund, Norges Lastebileier-Forbund, NARF, Norges Rederiforbund, MEF og Norges Fiskarlag.