Det er med stolthet Bård Sjøgren viser fram en skinnende blank Volvo N84 fra 1971. Bilen fant Sjøgren på Kviby, som er moren hjemsted.

– Vi kjøpte bilen av en entreprenør i Alta. Det var under et slektstreff at jeg fikk øye på den. Bilen er klargjort til jubileet og skal være vårt ansikt utad, sier Bård Sjøgren.

Pensjonistene Tom Rønquist og Bjørn Otto Kopowski har stått for restaureringen av jubileumsbilen. Med kyndige hender har de gjort bilen både blank og fin.

– Jeg er veldig fornøyd med sluttresultatet, sier Bård Sjøgren.

De røde Sjøgren-bilene er godt synlige mot det hvite landskapet i nord. Foto: H. Sjøgren & Sønner AS De røde Sjøgren-bilene er godt synlige mot det hvite landskapet i nord. Foto: H. Sjøgren & Sønner AS

Stiftet i 1946 - trappet opp i 1964

Herman Sjøgren stiftet bedriften i 1946, mens sønnen Gunnar sluttet seg til i farens bedrift etter militærtjenesten i 1964, hvor han tok handelsskolen.

– Det var 300 som meldte seg på. Bare ni stykker fullførte. Jeg var en av dem, forteller han.

I over 50 år har Gunnar sett på jobben som trivelig og veldig givende. Men det har naturligvis vært både positive og negative erfaringer. På spørsmål om det har vært mye jobb, svarer han slik:

– Jeg har timer nok.

Da broren Tore også begynte i bedriften var det naturlig at brødrene skulle overta etter Herman.

– Faren vår sa: Jeg forventer ikke at dere skal overta. Han så hvor mye jobb det var. Men han var glad vi gjorde det. Tore tok drosjelappen sånn i tilfelle det gikk dårlig. Den fikk han aldri bruk for, forteller Gunnar.

Gunnar Sjøgren håper han har vært en god arbeidsgiver.

– Det er mange som har vært hos oss hele sitt arbeidsliv, og det ser ut for at de har trivdes.

Herman Sjøgren stiftet bedriften i 1946. 70 år senere er det tredje generasjon som styrer skuta. Foto: H. Sjøgren & Sønner AS Herman Sjøgren stiftet bedriften i 1946. 70 år senere er det tredje generasjon som styrer skuta. Foto: H. Sjøgren & Sønner AS

– Er du stolt over hva dere har utrettet?

– Hvor stolt jeg er vet jeg ikke. For å si det på en annen måte: Vi har i hvert fall hatt det mye moro. Litt kry er jeg nok, sier han.

Selv om Gunnar nå er 72 år gammel og har gått over i pensjonistenes rekker, er han likevel innom hver eneste dag.

– Jeg må innom når jeg er hjemme. Men jeg har ingen arbeidsoppgaver, påpeker han.

Tre generasjoner Sjøgren hyller den fjerde: Gunnar (t.v.), Bård og Ole-Herman. Alle er stolte over hva Herman Sjøgren har gjort for familien. Foto: H. Sjøgren & Sønner AS Tre generasjoner Sjøgren hyller den fjerde: Gunnar (t.v.), Bård og Ole-Herman. Alle er stolte over hva Herman Sjøgren har gjort for familien. Foto: H. Sjøgren & Sønner AS

Fjerde generasjon Sjøgren

I dag er det Gunnars nevø Bård som er daglig leder i bedriften. Han mener onkelen fortsatt er en viktig del av H. Sjøgren & Sønner.

– Er det noe vi lurer på, spør vi bare han Gunnar, sier Bård.

47 år gamle Bård Sjøgren ser på oppgaven som daglig leder av familiebedriften med ærefrykt. I hele livet har familiebedriften vært han arbeidsplass.

– Vi har det fantastisk artig på jobb, sier Bård.

I dag har bedriften 15 ansatte og sju leiesjåfører. Under oppbyggingen av Melkøya var det i perioder 46 ansatte i bedriften.

– I framtiden vil vi ligge på rundt 15 ansatte. Det er kjekt  å skape arbeidsplasser for så mange, sier Bård.

Om sønnen Ole-Herman blir en av de i framtiden gjenstår å se, 19-åringen er lærling som industrimekaniker på Melkøya.

– Vi får se hva som skjer i framtiden. Jeg er i hvert fall veldig stolt over hva min familie har utrettet. De har vært med på å bygge opp Hammerfest. Kanskje jeg en dag også vil jobbe for bedriften. Framtiden er i hvert fall spennende, sier yngstemann Sjøgren.

Les også: Pizzaekspress med trafikksikkerhetspris