Denne sommeren setter NLF søkelyset på sjåførene som holder Norge i gang når alle andre tar ferie. Hver dag i fellesferien stiller vi noen korte spørsmål til en ny sjåfør for å finne ut hvordan livet på sommerveien er.

Selv om vinteren er favorittårstiden, sier ikke Trond nei takk til en flott tur langs sørlandskysten. Foto: Stein Inge Stølen Selv om vinteren er favorittårstiden, sier ikke Trond nei takk til en flott tur langs sørlandskysten. Foto: Stein Inge Stølen

Dagens sjåfør: Trond Edvardsen

Kommer fra: Dønna i Nordland

Kjøreområde: Base i Drammen, kjører på hele østlandet

Kjøretøy: 2013 Iveco Stralis 460 (Euro V)

Kjører for: Schenker 

Hvor lenge har du kjørt lastebil? 20 år

Hvordan trives du i yrket? Stortrives! Det er spesielt artig å kjøre på vinteren. Det er gøy å takle uforutsette utfordringer. En må ha litt motstand!

Hva er favorittruten / veien? Å kjøre langs sørlandskysten i nydelig vær er noe av det flotteste jeg kan tenke meg. Jeg gjorde det i fjor og avsluttet det hele med motorsykkeltreff i Stavanger. Selv med kø og masse trafikk var det bare topp.

Hvordan tror du lastebilen ser ut om 10 år? Jeg tror ikke kjøretøyene vil forandre seg så veldig. Det snakkes mye om selvkjørende lastebiler, men hvor pålitelig er det på norske veger, hele året? Samtidig er det en pågående diskusjon om biodiesel. Der er det både politikk og pris med i bildet, men jeg tror nok at det vil bli brukt i stadig større grad fremover.

Hvordan tror du sjåføryrket er om 10 år? Det er utfordrende å drive rekruttering i dag, og det vil nok ikke bli noe enklere i fremtiden. En må gjøre grep for å sikre norske arbeidsplasser bedre, det må bli mer lukrativt å velge lastebilyrket.

Noen andre ting du vil sette fokus på i lastebilnæringen? Det hadde ikke vært dumt å øke kontrollfrekvensen. Vi ser at det kommer stadig flere utenlandske kjøretøy, med en helt annen kjørestil og sikkerhetskultur enn vi har her i Norge. Jeg legger spesielt merke til mangelfull lastesikring. Det er viktig å få ned ulykkesstatistikken, også ved utenlandske lastebiler i Norge.

Trond har kjørt for Schenker i 17 år, mye av tiden med fast rute fra Drammen til Rudshøgda. Foto: Stein Inge Stølen Trond har kjørt for Schenker i 17 år, mye av tiden med fast rute fra Drammen til Rudshøgda. Foto: Stein Inge Stølen