En diger isblokk gjennom frontruta er ingen spøk. Det fikk jåføren bak rattet på bilen i bildet under erfare tidligere i år. Slike hendelser oppstår gjerne i høy fart, når luftmassen som beveger seg langs kjøretøyet får nok kraft til å løfte gjenstander fra tak og kapell.

En udetonert bombe på taket

I det øyeblikket isen forlater lastebilen, har den blitt et livsfarlig prosjektil som kan gjøre mye skade. Heldigvis ble det ingen personskade denne gangen. Et annet eksempel finner du i videoen under:

Farlig å fjerne snø uten rampe

Det spiller ingen rolle om du skal langt eller kort; snø og is bør fjernes fra alle flater. Men når en kjører et stort vogntog kan det være farlig å klatre opp på et glatt kapell for å fjerne snøen. Løsningen er såkalte snøryddingsramper. Dette er i praksis et stillas med trapp og gelender, som lastebilen parkeres inntil. Deretter kan sjåføren trygt klatre opp og fjerne snø og farlig is. Dette er et billig tiltak som reduserer risikoen for ubehagelige og farlige nedfallssituasjoner i fart.

Dette kan bli resultatet hvis snø får ligge og bli til is på taket av et vogntog. Foto: Bjørn Brekken Dette kan bli resultatet hvis snø får ligge og bli til is på taket av et vogntog. Foto: Bjørn Brekken

Landsinndelt oversikt

Statens vegvesen har ingen oversikt over hvor det i dag finnes snøryddingsramper. Mange private aktører har satt opp ramper for egen regning, mens flere også har kommet til etter initiativ fra NLF. Under ser du en landsinndelt oversikt over snøryddingsramper. Oversikten vil bli oppdatert fortløpende etter hvert som nye ramper blir meldt inn.

Kjenner du til en offentlig tilgjengelig rampe som ikke står i listen? Tips oss på post@lastebil.no!

Finnmark

Ingen innmeldt

Troms

Buktamoen ved E6

Nordland

Fauske - ved Scania Trucksenter

Sortland havn

Narvik havn

Mosjøen - ukjent adresse

Mo i Rana - Mo trafikkstasjon, Svortdalen 21

Nord-Trøndelag

Ingen innmeldt

Sør-Trøndelag

Ingen innmeldt

Sogn og Fjordane

Ingen innmeldt

Møre og Romsdal

Ingen innmeldt

Hordaland

Ingen innmeldt

Rogaland

Ingen innmeldt

Aust-Agder

Kristiansand - Schenker / Veøys godsterminal

Vest-Agder

Ingen innmeldt

Telemark

Porsgrunn - her:

Buskerud

Drammen - Holmen, ved Felleskjøpets silo

Oppland

Ingen innmeldt

Hedmark

Ingen innmeldt

Vestfold

Sandefjord - Fokserød ved E18

Østfold

Ingen innmeldt

Akershus

Ingen innmeldt

Oslo

Ingen innmeldt