Incoterms-reglene fordeler forpliktelser mellom vareselger og kjøper knyttet til transporten. Sentralt i Incoterms-reglene er definisjonen i de enkelte leveringsbetingelser om når i transportløypa risikoen, kostnadene og eventuelt forpliktelsen for å ivareta grenseformaliteter går over fra selger til kjøper.

Angår dette meg som lastebileier?
På bakgrunn av dette er logikken i Incoterms-regelverket at transportøren enten er selgers eller kjøpers forlengede arm. Det innebærer at det er selger og kjøper som seg imellom avgjør om varene er levert etter den aktuelle leveringsbetingelsen. Når dette er avklart snur den av partene som har forpliktelsen seg mot transportøren.

Derfor vil nok flere lastebileiere stille seg spørsmålet; angår dette meg?
Det enkle svaret her er ja, i alle fall indirekte - i og med at en leveringsbetingelse kan være mer eller mindre lurt utformet i forhold til deg som utfører transportoppdraget.

Så hva er din erfaring?
Det internasjonale handelskammeret, ICC, har utarbeidet et relativt omfattende spørreskjema knyttet til de 11 nåværende leveringsbetingelsene:

- EXW- Ex Works
- FCA-  Free Carrie
- CPT - Carriage Paid To
- CIP – Carriage and Insurance Paid To
- DAT – Delivered At Terminal
- DAP - Delivered at Place
- DDP – Delivered
­ - FAS – Free Alongside Ship
- FOB – Free ON Board
- CFR – Cost and Freight
- CIF – Cost, Insurance and Freight

Seniorrådgiver i NLF, Olav G. Hermansen, tar med alle begrunnede forslag om endringer til diskusjon i redaksjonskomiteen. Foto: Tore Bendiksen / NLF Seniorrådgiver i NLF, Olav G. Hermansen, tar med alle begrunnede forslag om endringer til diskusjon i redaksjonskomiteen. Foto: Tore Bendiksen / NLF

Alle forslag vil bli hørt

NLFs seniorrådgiver Olav G. Hermansen sitter i redaksjonskomiteen som skal se på de norske innspillene. Han lover å ta med alle begrunnede forslag om endringer på dette møtet.

Ettersom svarfristen er relativt kort – 31.desember 2016 – ber vi de som har kommentarer til de nåværende leveringsbetingelsene og forslag til endringer om å sende disse direkte til Hermansen på e-post ogh@lastebil.no  innen tidsfristen.