Nå er vinteren for alvor her og det er derfor viktig å sjekke kapellet for snø og is. Selv om det ikke er store snømengder, kan det ligge tynne, men solide isflak der.

– Kan være svært farlig

– Det kan raskt bygge seg opp store mengder snø og is på taket av lastebiler med det været vi har nå. Det sier seg selv at dette kan være svært farlig for andre trafikanter om dette blåser av i fart, advarer prosjektleder Jens Olaf Rud i NLF.

Han mener problemet er utbredt og at mange slurver med å fjerne snø og is fra lastebilen.

– Det spiller ingen rolle om du skal langt eller kort; snø og is bør fjernes fra alle flater. Å ivareta medtrafikantenes sikkerhet har man alltid tid til. Det er også viktig å sjekke etter is selv på kalde dager hvor det ikke har snødd, sier Rud.

Dramatisk

I videoen over ser vi hva som kan skje dersom man slurver med å fjerne snø og is. Hendelsen ble filmet av en passasjer i en bil som fulgte lastebilen på en motorvei utenfor Chicago, Illinois i USA i 2011. På hengerens kapell har det samlet seg store mengder snø som sjåføren åpenbart ikke følte for å bruke energi på å fjerne.

Det som ble fanget opp av kameraet da semitraileren passerte en lav bro, er både fascinerende og urovekkende. Heldigvis var det lite biler på veien akkurat da hendelsen inntraff. Hvis det hadde vært trafikk like bak eller på siden av lastebilen da det skjedde, kunne konsekvensene blitt store.

 

Slik kan det gå dersom en isblokk skulle løsne fra lastebilen og treffe en bakenforliggende bil. Foto: Bjørn Brekken Slik kan det gå dersom en isblokk skulle løsne fra lastebilen og treffe en bakenforliggende bil. Foto: Bjørn Brekken

Les også: Kjettingdagen - en nasjonal dugnad for vintersikkerhet