Prosjektet har blitt til som et samarbeid mellom lastebilentusiastene Morten Vatland og Svein-Ove Arnesen. Førstnevnte er kjent i bransjen som en ildsjel med tilknytning til Bergli Truckstop, mens sistnevnte er en av de mest hardtarbeidende skribentene i tungbilpressen og redaktør for Tungt.no.

Boka spenner over vel 50 års moderne norsk transporthistorie, inndelt etter merke, med et rikt bildemateriale sanket inn og sortert av Morten Vatland.

Forfatterne Morten Vatland og Svein-Ove Arnesen har gjort et grundig arbeid med den nye veteranlastebilboka. Foto: Transportforlaget Forfatterne Morten Vatland og Svein-Ove Arnesen har gjort et grundig arbeid med den nye veteranlastebilboka. Foto: Transportforlaget

Et tilbakeblikk til en fargerik tid

"Mange av bildene har dårlig kvalitet, men så var vel heller aldri transportbransjen noe glansbilde i virkeligheten heller", skriver Arnesen i sin innledning av boka. Her må vi si oss uenig: Fra første side blir leseren invitert inn i et fargerikt univers som dessverre ikke lenger kan sees på norske veger. Fra tidlig på sekstitallet med snutebiler og lekre trekkvogner, gjennom de estetiske og tekniske forandringene på sytti- og åttitallet og frem til de mer moderne, generiske lastebilene mot slutten av nittitallet.

Boka gir et unikt innblikk i en kjøretøymessig variasjon som mange ikke er klar over i det hele tatt eksisterte, andre kanskje har glemt, og entusiastene lengter tilbake til. Historiene som er samlet inn, løfter også boka til et annet nivå enn rene faktabøker. Her kan vi lese om "dieseldoktoren" i Tønsberg som med enkle midler lurte 100 ekstra hester ut av en Scania 470, om en Renault Magnum som endte sine dager i en fergebrann mellom Italia og Hellas, om Scania-snutebilen som ble totalombygd til bulldog, og mange, mange flere.

Denne flotte Volvo F85-en ble levert ny i 1967, og erstattet melkespannene med tank. Historien om denne og hundrevis av andre norske lastebiler kan du lese om i Denne flotte Volvo F85-en ble levert ny i 1967, og erstattet melkespannene med tank. Historien om denne og hundrevis av andre norske lastebiler kan du lese om i "Den norske veteranlastebilboka". Foto: Faksimile fra boka

Passer både på pauserommet og stuebordet

Dette er den perfekte boka for deg som er opptatt av gamle kjøretøy, samferdselshistorie og lastebiler, eller om du bare ønsker å lese artige historier og se fargerike farkoster som ikke finnes på vegene lenger. Den passer ypperlig på pauserommet i transportbedriften, eller på stuebordet hjemme.

Les mer og bestill boka her