Dette er enkel kunnskap, men noe som absolutt alle som ferdes i trafikken bør vite: Hvis du skal krysse veien foran en lastebil, må du forsikre deg om at sjåføren ser deg.

Grunnen til dette er at lastebiler har større blindsoner enn andre kjøretøy.

Hvis du vinker til lastebilsjåføren og han vinker tilbake, er dere sikre på at dere har sett hverandre. Foto: Jan Harry Svendsen Hvis du vinker til lastebilsjåføren og han vinker tilbake, er dere sikre på at dere har sett hverandre. Foto: Jan Harry Svendsen

Ser lite av det som skjer nærmest lastebilen

- Selv om vi sitter høyt og har god utsikt, er det vanskelig å få med seg det som skjer nærmest lastebilen. Det kan være litt skummelt, sier Tommy Rustad. Den profilerte racerbilsjåføren har også lang fartstid som lastebilsjåfør. Han vil gjerne at barn skal bli mer klar over blindsonene og farene disse medfører.

Ved å lære opp barn til å stoppe, se og vinke til lastebilsjåføren, blir det enda lettere å se hverandre i trafikken.

- Og vi skal vinke tilbake for å vise at vi har sett deg, forteller Rustad.

NLF har nå produsert en informasjonsvideo for å vise hvor viktig synlighet i trafikken er. I videoen ser man en jente, spilt av Jenny Larsen (10), som går i blindsonen på en lastebil og tilsynelatende blir påkjørt.

Se videoen her:

 

Har besøkt 30 skoler i 2016

Kampanjen er en del av Venner på veien, et nasjonalt trafikksikkerhetsprosjekt drevet av NLF. Lastebileiere besøker skoler over hele landet og gjennomfører en praktisk og teoretisk undervisning for å øke trafikkunnskapen blant barn i første til tredje klassetrinn. I 2016 har 1351 elever på 30 skoler fått besøk av en lastebil i skolegården og sett de store blindsonene med egne øyne. Slik lærer de hvor viktig det er å være synlig i trafikken på en spennende og engasjerende måte.

- Det er i denne alderen mange først begynner å prøve seg i trafikken, enten på sykkel eller som fotgjenger alene. Samtidig er de utrolig lærevillige. Derfor er dette et svært godt tidspunkt å nå ut til de små på, sier forbundsleder i NLF, Tore Velten. Han har selv stått bak flere Venner på veien-arrangement og brenner for trafikksikkerhet.

Forbundsleder Tore Velten stiller opp for de minste. Her fra Gol skole. Foto: NLF Forbundsleder Tore Velten stiller opp for de minste. Her fra Gol skole. Foto: NLF

Viktige råd

Hvis du skal over veien foran en lastebil, må du:

  • Stoppe opp ved fotgjengerfeltet
  • Se deg godt om i begge retninger
  • Vinke til lastebilsjåføren slik at han ser deg
  • Se at lastebilsjåføren vinker tilbake
  • Passe på at det ikke kommer andre biler når du krysser veien

Les også: Stilte opp for de minste