E16 Filefjell er vintervegen mellom øst og vest som oftest kan skilte med normal ferdsel, selv på de tøffeste vinterdagene. Mens både Hardangervidda og Hemsedal sliter med farlig føre og dårlig sikt, flyter trafikken som vanlig på E16 mellom Tyin og Lærdal.

Men i Valdres er folk skuffet over vegmeldingsentralen og NRK Trafikk. Alt for ofte meldes det at kun Hemsedal er åpent - med kolonnekjøring. Andre ganger ramses kun de stengte fjellovergangene opp, mens det på E16 Filefjell faktisk er normal trafikk. Informasjon til de som venter i kolonnene og skiltingen på Borlaug og Hønefoss, burde vært bedre.  Sjåfører som ikke er kjent med forholdene får ikke vite at de faktisk kan kjøre over Filefjell.

NRK: Kolonnekjøring over Hemsedal. Tlf 175: Filefjellet åpent.

En av de som har opplevd den misvisende trafikkmeldingen er yrkessjåfør og lastebileier Knut Eirik Jevne.

- Jeg sto i Lærdal og skulle over fjellet østover. Da jeg skrudde på NRK Trafikk var det kun rv 52 over Hemsedal som ble nevnt som mulig fjellovergang mellom øst og vest. Jeg stusset litt på det og tenkte at E16 over Filefjell umulig kunne være stengt. Først da jeg ringte vegtrafikksentralen på tlf 175 fikk jeg bekreftet at Filefjellet var åpent. Sånn bør det ikke være, sier Jevne. Han kjørte mutters alene over fjellet, uten problemer.

Jevne forteller at han lever av å kjøre transportoppdrag mellom øst og vest. Vinterstid kan riktig vegmelding utgjøre store forskjeller.

Det er utrolig viktig å få riktig informasjon. Når det kun nevnes kolonnekjøring over Hemsedal, og ikke at Filefjellet er helt åpent, da kan mange bli villedet, mener han.

Mens det står biler og stanger i kolonne over Hemsedalsfjellet, ser Filefjellet slik ut. Foto: Skjermdump, Facebook Mens det står biler og stanger i kolonne over Hemsedalsfjellet, ser Filefjellet slik ut. Foto: Skjermdump, Facebook

Melder bare om avvik

Petter Ingholm Gustavsen er redaksjonssjef i NRK Trafikk. Han er kjent med problemstillingen og har fått mange tilbakemeldinger som samsvarer med Jevnes opplevelse.

- Vi er klar over dette. Grunnen til at vi tidvis ikke nevner at Filefjellet er åpent, er fordi vi hovedsakelig melder fra om avvik - ikke om de vegene hvor alt er OK.

Ingholm understreker at de ikke har noen preferanser rundt hvilke fjelloverganger som nevnes eller ikke. Og når det er flere overganger i et område som er stengt, prøver de å melde fra om hvilke som er åpne.

- Når det bare er Filefjellet som er åpent, opplyser vi vanligvis om det.

Redaksjonssjefen har også en huskeregel for trafikanter som er grei å ta med seg:

- Hvis vegen ikke nevnes, da er den åpen.

Les også: Aksjonerer for tryggere E16 Voss-Bergen