Saken som blant annet er omtalt på Firda.no viser til en dom hvor en 26-åring ble dømt til 36 timers samfunnstjeneste og tap av førerrett. Sjåføren ble tatt i laserkontroll på rv. 5 utenfor Florø i juli 2016. Hastigheten ble målt til 132 km/t i 80-sonen.

Mange har stusset på dette, siden alle lastebiler i EU skal ha lovpålagt fartssperre på 89 km/t. Og her har avisene tatt seg noen friheter: For mens det riktignok ble benyttet en lastebil under forbikjøringen, var ikke dette av den tradisjonelle sorten. Saksdokumenter NLF har innhentet bekrefter at kjøretøyet var av typen Dodge Ram, en kraftig amerikansk SUV med gode kraftressurser. En stor pick-up som, fordi den har tillatt totalvekt over 3500 kg, registreres som lett lastebil og ikke personbil.

Dodge Ram klassifiseres som lett lastebil på grunn av totalvekten. Disse fleste er ikke omfattet av bestemmelsen om fartssperre. Illustrasjonsbilde: Dodge Dodge Ram klassifiseres som lett lastebil på grunn av totalvekten. Disse fleste er ikke omfattet av bestemmelsen om fartssperre. Illustrasjonsbilde: Dodge

Sjåfør av lastebil eller lastebilsjåfør?

Samtidig har media tatt benevnelsen "lastebilsjåfør" i bruk, som mange i dette tilfellet oppfatter som en yrkestittel. Det fremgår ikke av dommen hvilket yrke sjåføren hadde, heller ikke om vedkommende innehar YSK-kompetanse. Det eneste som er sikkert, er at sjåføren har sertifikat på lett lastebil.

NLF har kontaktet de aktuelle avisene og opplyst om forholdet.

Les også: Fotoboks knipset tømmerbil i 164 km/t