- Vi har et helt unikt apparat av frivillige og engasjerte lastebileiere. De stiller opp landet rundt med både kunnskap og utstyr for å gi barna det beste utgangspunktet for å ferdes i trafikken. Dette er ekte hverdagshelter, sier forbundsleder i NLF, Tore Velten.

Han er stolt av å kunne presentere resultatene av årets mange skolebesøk som i 2017 slo alle tidligere rekorder. Totalt har frivillige fra NLF stilt opp på 58 skoler, fra Jæren i sør til Troms i nord. Totalt har 3 200 barn i 1.-3. klassetrinn gjennomført NLFs undervisningsopplegg, som innebærer å oppleve blindsoner i og rundt kjøretøy, forstå viktigheten av synlighet og observasjon, i tillegg til å bli kjent med trafikale faremomenter gjennom praktiske øvelser, lek og moro.

Forbundsleder Tore Velten viser barna ved Hoffsvangen skole på Lena hvordan de skal opptre i trafikken. Foto: Stein Inge Stølen Forbundsleder Tore Velten viser barna ved Hoffsvangen skole på Lena hvordan de skal opptre i trafikken. Foto: Stein Inge Stølen

Rekord også i sosiale medier

I tillegg til den praktiske opplæringen i klasserommet og i skolegården har NLF også produsert to informasjonsvideoer rettet mot barn og unge. Disse har også hatt et svært godt år i sosiale medier: Fra den første ble publisert for et års tid siden har filmene ”Stopp, se og vink” og ”Videoen alle syklister bør se” høstet nærmere 3 millioner visninger på Facebook, Youtube og andre avspillingstjenester.

- Målet vårt er å nå ut til flest mulig barn i de laveste skoletrinnene. Det beste hadde vært å besøke absolutt alle skoler i Norge, og det er det som er drømmen. I mellomtiden er det svært nyttig å spre disse videoene i sosiale medier. På den måten kan det viktige budskapet nå frem til de barna vi enda ikke har rukket å gi undervisning til, sier Velten.

Elevene ved Solbakken skole i Trøndelag storkoste seg bak rattet da lastebilen kom til skolen i oktober. Foto: Roar Melum Elevene ved Solbakken skole i Trøndelag storkoste seg bak rattet da lastebilen kom til skolen i oktober. Foto: Roar Melum

Støtte fra Samferdselsdepartementet

Venner på veien ble etablert som et initiativ av forbundsleder Tore Velten tidlig på nittitallet, og har siden den gang vokst til et permanent trafikksikkerhetsprogram i regi av NLF. De siste årene har Venner på veien også mottatt støtte fra Samferdselsdepartementet, noe som har bidratt til å gi programmet et ekstra løft.

- Midlene vi mottar går uavkortet til å bedre tilbudet for barna og spre budskapet til enda flere. Uten støtten ville vi ikke kunne produsert informasjonsvideoene, og vi hadde ikke kunne tilby like mange undervisningsopplegg som vi gjør i dag. Vi retter derfor en stor takk til Samferdselsdepartementet og statsråd Ketil Solvik-Olsen, som vi vet er brennende opptatt av dette temaet, avslutter forbundslederen.

Se Venner på veien-videoene under: