Det var et bilde av blankslitte dekk på en utenlandsk lastebil tatt under en kontroll av Statens vegvesen nylig som fikk administrerende direktør i Næringsforeningen Haugalandet til å reagere. I et innlegg i Haugesunds Avis tar han et oppgjør med transportkjøperne.

- Jeg får vondt i magen av slike bilder. Jeg tenker på min egen familie, på venner og slektninger, på kjente og ukjente som titt og ofte møter slike risikoprosjekter på norske veier. Det hjelper ikke at de er verdens beste sjåfører, skriver Egil Severeide i et innlegg som ble publisert i Haugesunds Avis denne uken.

Må luke ut risikomomentene

Han mener en positiv utvikling i ulykkestall ikke må bli noen sovepute. 

- Skal Vegvesenets nullvisjon nås, må det foregå et intensivt arbeid på tvers av alle sektorer for å forbedre sikkerheten. Vi må luke ut disse risikomomentene. Det gjøres ikke bare ved intensiverte kontroller, men også ved å la transportkjøperne ta et større ansvar; altså de som bestiller vogntog for å få varene over fjellet. De kan ikke toe sine hender og velge de billigste løsningene. De må forsikre seg om at transportørene kjører sikkert og med skikkelig utstyr, forteller Severeide.

I fjor lanserte NLF satsningen Fair Transport gjennom en landsdekkende turné. Foto: Stein Inge Stølen I fjor lanserte NLF satsningen Fair Transport gjennom en landsdekkende turné. Foto: Stein Inge Stølen

Støtter NLFs Fair Transport-program

Etter å ha blitt kjent med NLF-satsningen Fair Transport er han ikke i tvil:

- Fra mitt ståsted høres dette ut til å være et effektivt og nødvendig virkemiddel. Det er ingen tvil om at dagens ordning, til tross for intensiverte kontroller og restriksjoner, ikke bidrar til å gjøre trafikken så sikker som vi ønsker. Transportkjøperne har et ansvar her, og jeg håper sertifiseringsordningen tar fart, slik at kravene til kvalitet, miljø og sosialt ansvar blir ivaretatt. Det er flott at NLF er en pådriver her.

Les mer om Fair Transport her