På sommeren setter NLF søkelyset på sjåførene som holder Norge i gang når alle andre tar ferie. Hver dag i fellesferien stiller vi noen enkle spørsmål til en ny sjåfør for å finne ut hvordan livet bak rattet fortoner seg.

Dagens sjåfør: Morten Rise (49)

Kommer fra: Gjerdrum

Kjøreområde: Hele Norge

Kjøretøy: Scania R580

Kjører for: Rise Krantransport (bedriftseier)

Hvor lenge har du kjørt lastebil?

- Jeg har kjørt lastebil siden jeg var 20 år.

Hvordan trives du i yrket?

- Yrket er fint og veldig bra.

Norge har et skrikende behov for yrkessjåfører. Hva burde gjøres for å få flere bak rattet?

- Førerkortet må bli billigere. Også må myndighetene sette ned krava, dette er for dyrt og holde på med. Det er mange som vil drive med dette, men det er ikke jobb til alle, og det koster en del å drive med dette. Det koster meg ca. 80-90.000 kroner i måneden bare å holde butikken i gang.

Det finnes enkelte transportaktører som opererer på kant av lovverket. Hva bør myndighetene gjøre for å få bukt med disse?

- Steng dem ute. Myndighetene må være strengere med dem og ta dem, slik at det blir en rettferdig arbeidsplass for de som vil drive seriøst. Myndighetene er litt for snille. Det er mange som kjører for knapper og glansbilder, og de betaler ikke forsikringer og annet som må betales for å drifte et selskap. Myndighetene må slå hardere ned på dem. 

- Hva skal til for å gjøre din arbeidsdag enda bedre?

- Bedre betalt.

- Hva hører du på i bilen?

- Jeg hører på alt mulig. Jeg har DAB, men det er veldig dårlig. Det er mange plasser hvor DAB-radioen kutter ut, også tar det litt tid før den kommer tilbake. Spesielt i tettbebygde strøk og i områder med mye butikker.

Les også:  Dette er sjåførenes krav til regjeringen