På sommeren setter NLF søkelyset på sjåførene som holder Norge i gang når alle andre tar ferie. Hver dag i fellesferien stiller vi noen enkle spørsmål til en ny sjåfør for å finne ut hvordan livet bak rattet fortoner seg.

Dagens sjåfør: Øystein Markhus (50)

Kommer fra: Stord

Kjøretøy: Scania R580 (Euro VI)

Kjører for: Transportsentralen Nord-Rogaland (TNR)

Øystein har mange års erfaring og kjører i dag en Scania R 580. Foto: Stein Inge Stølen Øystein har mange års erfaring og kjører i dag en Scania R 580. Foto: Stein Inge Stølen

Hvor lenge har du kjørt lastebil?

- Jeg var pølsemaker i 12 år før jeg ble lastebilsjåfør. Nå har jeg kjørt i 23 år. 

Hvordan trives du i yrket?

- Slik jeg har det nå har jeg det helt topp. Jeg kjører to langturer i uka og kan gå hjem etter å ha parkert på Stord.

Det er stort behov for yrkessjåfører. Hvordan kan vi få flere bak rattet?

- Lønna må nok opp. Den har stått fast veldig lenge. Årsaken er vel prispresset utenfra. Det som er positivt er at det har begynt å komme seg med rekruttering av jenter til yrket, jeg ser stadig flere bak rattet. Men det er litt merkelig at enkelte NAV-kontorer hjelper arbeidsledige yrkessjåfører å ta etterutdanning slik at de lettere skal komme ut i jobb, mens andre kontorer gir avslag på lignende støtte. 

Noen transportaktører bryter lover og regler. Hva bør myndighetene gjøre for å få bukt med disse?

- De har vel snart prøvd alt. Det er synd at det har blitt slik det har blitt. Stadig flere mister oppdrag hos de store speditørene fordi det settes bort til utenlandske bedrifter. 

Hva kan gjøre din hverdag bedre?

- Det er nesten umulig å finne et sted å stå. Her er det mye å gå på. De plassene som er gode koster ofte penger å bruke.

Hva hører du på i bilen?

- Jeg hører på litt forskjellig, men har problemer med dekningen. Jeg har ettermontert DAB-mottaker. Mellom Bergen og Voss er dekningen ute i fire tunneler.

Les også:  Dette er sjåførenes krav til regjeringen