På sommeren setter NLF søkelyset på sjåførene som holder Norge i gang når alle andre tar ferie. Hver dag i fellesferien stiller vi noen enkle spørsmål til en ny sjåfør for å finne ut hvordan livet bak rattet fortoner seg.

Dagens sjåfør: Dawid Krawczak

Kommer fra: Polen, bor i Nordfjordeid

Kjøretøy: Scania R730

Kjører for: Thor Tenden Transport

Hvor lenge har du kjørt lastebil?

- Jeg begynte hos Thor Tenden første januar i år. Jeg har kjørt siden 2005. Før jeg begynte å kjøre i Norge kjørte jeg i Europa, Sveits, Østerrike, Spania, ja - over alt. Jeg har kjørt i Norge i ni år omtrent.

Hvordan trives du i yrket?

- Jeg er veldig fornøyd med å kjøre lastebil. Det er et fint liv.

Norge har et skrikende behov for yrkessjåfører. Hva burde gjøres for å få flere bak rattet?

- Det er et vanskelig spørsmål. Kanskje mer lønn. Jeg har kone og to barn, og min kone er veldig fleksibel. Hun vet at hvis jeg må kjøre til Nord-Norge, blir jeg borte en periode. Hvis man kunne fått bedre arbeidstimer, og ikke vært så mye borte slik at man kunne hatt et familieliv hadde man kanskje kunne rekruttert flere til yrket. Litt mer hjemme. Penger er viktig, men har ikke så mye å si. Det er viktigere med familien.

Det finnes enkelte transportaktører som opererer på kant av lovverket. Hva bør myndighetene gjøre for å få bukt med disse?

- Det er vanskelig å svare på. De burde slå hardere ned på kabotasje. Det burde det bli en slutt på. Østeuropeiske transportører bruker folk som er klare til å dra med en gang. Med flere kontroller og mer lønn, så vil det bli mye bedre. I Frankrike og Tyskland sjekker de om du får riktig lønn og de sjekker kabotasjekjøring. Myndighetene burde kontrollere mer, og de må kontrollere på grensa. Det må bli flere kontroller.

Hva skal til for å gjøre din arbeidsdag enda bedre?

- Flere parkeringsplasser rundt Oslo med toalett. Flere plasser som på Langhus, det trenger vi mer av. Flere plasser hvor vi kan stoppe og ta en kaffe – flere hvileplasser, rett og slett. 

Hva hører du på i bilen?

- Jeg hører mye på musikk, snakker en del med kona på telefon. Hører også noe på radio, men det er mest trafikkinformasjon jeg hører på.

Les også:  Dette er sjåførenes krav til regjeringen