På sommeren setter NLF søkelyset på sjåførene som holder Norge i gang når alle andre tar ferie. Hver dag i fellesferien stiller vi noen enkle spørsmål til en ny sjåfør for å finne ut hvordan livet bak rattet fortoner seg.

Dagens sjåfør: Daniel Duval (58)

Kommer fra: Frankrike

Kjøretøy: Volvo FH 540

Kjører for: AS Torpa Bilruter på Dokka

Hvor lenge har du kjørt lastebil?

- Har kjørt i ca. 30 år, på både kontinentet og på Norge.

Hvordan trives du i yrket?

- Jeg elsker jobben min. Dette er det jeg skal drive med.

Norge har et skrikende behov for yrkessjåfører. Hva burde gjøres for å få flere bak rattet?

- Du må elske jobben, ikke bare bli yrkessjåfør fordi du trenger en jobb. Da har du ikke riktig motivasjon. Hvordan man får unge folk til å begynne å kjøre lastebil? Det vet jeg ikke. Kanskje næringen og Statens vegvesen kan begynne å gi ut mer informasjon om yrket. Markedsføre yrket, rett og slett. Lønn er også viktig, men det er ikke alt. Hvis du står midt oppe på fjellet om natta og du hverken får tak i sjefen din eller annen hjelp, så er ikke det bra. Man må se på helheten – ikke bare penger.

Det finnes enkelte transportaktører som opererer på kant av lovverket. Hva bør myndighetene gjøre for å få bukt med disse?

- Myndighetene burde først feie for egen dør. Med tanke på Bring, blant annet. De snakker mye om kabotasje, men ingenting skjer. Og nå har EU foreslått fri kabotasje i fem dager! Norske transportører kan ikke konkurrere med det. Det er umulig. Det går ikke. Myndighetene må også kontrollere mer og gi mer ressurser til de som skal utføre kontrollen. Etter nesten syv år med kjøring i Norge har jeg nesten ikke blitt kontrollert. Det er veldig få kontroller, det er en vits.

Hva skal til for å gjøre din arbeidsdag enda bedre?

- Jeg skulle ønske at det var litt mer kommunikasjon mellom oss sjåførene og ledelsen. Det blir fort ensomt etter veien, og det er viktig å ikke miste den menneskelige kontakten.

- Hva hører du på i bilen?

- Radioen i bilen er ganske dårlig. Jeg mister ofte signaler, så jeg hører ofte musikk som jeg har lastet opp på telefonen min. Det går mest i gamle franske sanger.

Les også:  Dette er sjåførenes krav til regjeringen