Denne uken møtes EU-kommisjonen i Brussel for å diskutere vegen videre rundt Storbritannias Brexit.

Gjennom en felles uttalelse advarer både de franske, belgiske, nederlandske, tyske og nordiske transportorganisasjonene (FNTR, FEBETRA, TLN, BGL og NLA) sterkt mot følgene av en eventuell «no deal»-utgang.

Kan forårsake enorme forsinkelser

– Hvis Storbritannia forlater EU uten en formell avtale på plass, kan man forvente omfattende problemer for internasjonale transportører som vil vedvare i månedsvis. Det må komme på plass nye kontrollrutiner ved grensen, og i tilfeller hvor sjåfører ikke har de nødvendige papirene på plass, vil det kunne forårsake enorme forsinkelser, forklarer konstituert direktør i NLA, Jan-Terje Mentzoni.

Ringvirkningene ved forsinkelsene vil merkes langt utover grensen til Storbritannia.

Ber om å få på plass en avtale

Mentzoni understreker imidlertid at vegtransportnæringen fra landene bak fellesuttalelsen har tatt alle nødvendige grep for å forberede seg på situasjonen.

– Men selv i lys av disse forberedelsene må man forvente store utfordringer ved en «no deal»-Brexit, sier han.

På bakgrunn av dette ber transportorganisasjonene EU-ledelsen om å gjøre sitt ytterste for å få på plass et avtaleverk med Storbritannia under toppmøtet mot slutten av uken.

– Vår næring er særdeles fleksibel, men vi må vite hva vi skal forberede oss på. Målet er å gi transportkundene så mye forutsigbarhet som mulig, avslutter NLA-direktøren.

Les også: BREXIT: Forvent komplikasjoner i flere ledd