– De siste årene har vi arbeidet hardt for å komme hit, og nå er endelig denne viktige milepælen nådd. For NLF var dette virkelig en historisk dag, sier NLF-direktør Geir A. Mo. 

Blir veiledet gjennom prosessen

Under representantskapsmøtet denne uken fikk forbundsleder Tore Velten æren av å trykke på knappen og åpne portalen www.fairtransport.no.

– Nå kan alle NLF-bedrifter gå inn og sette i gang sertifiseringsprosessen. Hvis man har all den påkrevde dokumentasjonen klart, er det bare å følge veiledningen steg for steg og sende inn søknaden til vurdering. Hvis man mangler noe som helst, står NLFs rådgivere klar for å veilede bedriften videre, forteller Velten.

Forbundslederen og direktøren oppfordrer alle NLF-bedrifter til å gjøre seg kjent med Fair Transport-programmet og vurdere sertifisering.

– Dette er en ordning som forplikter. Det er ingen sovepute, snarere tvert imot. En blir underlagt årlig revisjon etter strenge krav. Samtidig får en muligheten til å dokumentere sitt kvalitetsarbeid på en måte som aldri har blitt gjort tidligere, sier Mo.

Nettportalen www.fairtransport.no ble lansert på NLFs representantskapsmøte denne uken. Foto: Stein Inge Stølen Nettportalen www.fairtransport.no ble lansert på NLFs representantskapsmøte denne uken. Foto: Stein Inge Stølen

Resultatet av årelangt arbeid

Fair Transport-merkevaren er ikke bare en norsk merkevare, men resultatet av et større skandinavisk samarbeid. Det ble først etablert i Sverige av NLFs søsterorganisasjon Sveriges Åkeriföretag (SÅ). Senere ble kriteriene revidert og utvidet av NLF i Norge, for deretter å gjøres kjent over hele landet gjennom Transportturneen 2017.

Fjoråret ble benyttet som en testperiode hvor kravene for sertifisering ble harmonert på tvers av nabolandene, samtidig som NLFs bedriftsrådgivere reiste landet rundt for å forberede medlemsbedriftene på den omfattende sertifiseringsprosessen.

– Men det er i 2019 det virkelig braker løs. Nå har et knippe pilotbedrifter kvalitetssikret det digitale sertifiseringsverktøyet, som nå åpnes for alle medlemsbedrifter, forteller Velten.

Begynn sertifiseringen her!

Søkeverktøy lanseres i august

Bedriftene som sertifiserer seg nå før sommeren, vil få igjen for strevet.

I august blir nemlig den siste fasen av Fair Transport-løsningen offentliggjort på www.fairtransport.no: Et digitalt søkeverktøy hvor transportkjøpere raskt og enkelt kan finne sertifiserte Fair Transport-bedrifter i det geografiske området og i den bransjen man ønsker.

– Alle som har oppnådd sertifisering legges inn i databasen med kontaktinformasjon og GPS-koordinater på et kart. I tillegg vil man også kunne se hvilke kriterier bedriften oppfyller og hvordan kvalitetsarbeidet dokumenteres. Dette er en ny tid for seriøse transportører, forteller NLF-direktøren.

Les også: Pilotbedrift med HMS i ryggmargen