Under NLFs transportkonferanse ble det tradisjonen tro arrangert kjørekurs med lastebil for ungdomspolitikere. I år deltok Rød Ungdom, Grønn Ungdom, KrfU, SU og AUF. (Representanter fra FpU var også tilstede på transportkonferansen, men hadde dessverre ikke anledning til å delta på kjøringen.)

Scania hadde også ordnet en praktisk demonstrasjon av blindsoner ved å parkere personbiler foran og på siden for lastebilene, slik at en kunne gjøre seg kjent med dette før kjøring.Ungdomspolitikerne ble rimelig overrasket da de opplevde at det slett ikke var mulig å se noen av bilene mens en sitter i førersetet.

Ungdomspolitikerne fikk oppleve hvor mye som kan gjemme seg bak blindsonene på en lastebil. Foto: Knut Gravråk Ungdomspolitikerne fikk oppleve hvor mye som kan gjemme seg bak blindsonene på en lastebil. Foto: Knut Gravråk

– Må ha stor respekt

– Dette burde være en bevisstgjøring til bilister generelt, om å ta hensyn til lastebilsjåfører som kjører ute på vegene. Men også til oss fotgjengere som går rundt disse kjøretøyene i trafikkbildet, forteller Simon Hektner i KrfU. Snorre Skjevrak i AUF er enig:

– En må ha stor respekt for at yrkessjåfører håndterer dette på en så god måte. 

Reidar Fugle Nordhaug fra AUF stortrivdes bak lastebilrattet. Foto: Knut Gravråk Reidar Fugle Nordhaug fra AUF stortrivdes bak lastebilrattet. Foto: Knut Gravråk

Kjørte lastebil som 11-åring

Flere av ungdomspolitikerne hadde erfaringer med tunge kjøretøy fra før. Men den mest oppsiktsvekkende historien kunne Reidar Fugle Nordhaug i AUF fortelle.

– Da jeg var 11 år gammel var jeg på tur til USA for å besøke noen slektninger i Minnesota. Der fikk jeg lov til å kjøre en ekte amerikansk lastebil inne på en stor gård, forteller han og høster misunnelige blikk fra NLFs rådgiver og Peterbilt-entusiast Knut Gravråk.

Ikke lenge etter satt Nordhaug igjen bak rattet på en lastebil, denne gangen av europeisk utførelse.

– En skal ikke si om oss i AUF at vi er pysete! kommenterer han etter å ha koblet ut parkbremsen og gitt gass på vinterføret.

– Når en er i bevegelse merker man ikke så mye av blindsonene. Men jeg kan forestille meg at hvis man står i et vegkryss med syklister og fotgjengere rundt seg, kan det være utfordrende å holde oversikten. Spesielt med så mange speil som vi har her. Jeg teller seks stykker, forteller Nordhaug.

Og først på tredje runden avslører AUF-politikeren at han ikke har førerkort klasse B... (all kjøring foregikk på lukket område!)

Tobias L. Handeland i Rød Ungdom klarte ikke å skjule smilet når han fikk fart på Scaniaen. Hør reaksjonene på podcasten «Du skal kjøre mye»! Foto: Knut Gravråk Tobias L. Handeland i Rød Ungdom klarte ikke å skjule smilet når han fikk fart på Scaniaen. Hør reaksjonene på podcasten «Du skal kjøre mye»! Foto: Knut Gravråk

Innslag i «Du skal kjøre mye»

Hele sesjonen ble tatt opp og vil bli sendt som en del av en kommende episode i transport-podcasten «Du skal kjøre mye». Hvis du ikke har stiftet bekjentskap med podcasten enda, kan du gjøre det her.

Her kan du høre tidligere episoder